Właściwości zdrowotne i skład gałki muszkatołowej

Myristica officinalis lub Gałka muszkatołowa, jest kojarzona zarówno z wyjątkowym smakiem jak i zdrowotnymi właściwościami. Ta wyjątkowa przyprawa pochodzi z Wysp Korzennych (Moluków), które znajdują się w skład Archipelagu Malajskiego. Uprawiana jest powszechnie na Karaibach, jak również w innych tropikalnych krajach i w południowych Indiach.

Jest to część środkowa pestki owocu muszkatołowca korzennego. Charakteryzuje się niepowtarzalną bruzdowatą powierzchnią, która jest okryta osnówką zwaną macis lub kwiatem muszkatołowym. Zarówno całe nasiona, jak i te mielone, znalazły zastosowanie w kuchni, kosmetyce jak również farmakologii.

Składniki odżywcze gałki muszkatołowej

Znane są dobroczynne składniki Gałki Muszkatołowej. W skład tej przyprawy wchodzi od 30 do 55% substancji oleistych, takie jak olejek eteryczny i masło muszkatowe (olej nielotny).

Samo jedno małe łyżeczka przyprawy (ok. 7 g) ma tylko 37 kalorii, 0,41 g białka, 2,54 g tłuszczu i prawie 1,5 g błonnika. Prócz tego, jest ona bogata w cenne witaminy, takie jak: witaminę A, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, tiamina oraz witaminę B6. Gałka muszkatołowa zawiera również magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, cynk, oraz jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Zdrowotne właściwości Gałki muszkatołowej

Badania potwierdzają korzyści wynikające z regularnego dodawania Gałki muszkatołowej do diety. Przede wszystkim, ta przyprawa ma dobry wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wywołuje ona wzmożenie wydzielania soku żołądkowego, co sprzyja procesom trawiennym. Ponadto, może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej żołądka.

Oprócz tego, spożywanie tej przyprawy w umiarkowanych ilościach, może przyczynić się do zmniejszania agregacji płytek krwi, co bezpośrednio wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zakrzepów. Gałka muszkatołowa zwiększa również przepływ krwi w naczyniach, przez co liczni mężczyźni uznają ją za skuteczny środek na zwiększenie potencji.

Gałka muszkatołowa wykazuje również działanie przeciwzapalne. Zawiera bowiem eugenol, który spowalnia powstawanie substancji przyczyniających się do pojawienia się stanów zapalnych. Działa także przeciwmiażdżycowo, gdyż zmniejsza lepkość krwi i ryzyko wystąpienia zakrzepów. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu, a zawarty w niej błonnik pokarmowy wpływa korzystnie na poziom glukozy we krwi.

Rozważając inne właściwości, warto zauważyć, że gałka muszkatołowa hamuje apetyt, dzięki czemu może być stosowana do dań osób na diecie redukcyjnej, daje także uczucie sytości na dłużej, co zapobiega podjadaniu między posiłkami. Co więcej, udowodniono, że olejek eteryczny obecny w tej przyprawie występuje jako naturalny środek przeciwbólowy.

Gałka muszkatołowa w ciąży

Osobom w ciąży nie zaleca się spożywania Gałki muszkatołowej, gdyż może to prowadzić do skurczów macicy, zwiększając ryzyko poronienia.

Halucynogenne działanie Gałki muszkatołowej

Należy zachować umiar w spożywaniu Gałki muszkatołowej, gdyż w zbyt dużych ilościach (około 60-315 mg) przyprawa ta może wykazywać działanie halucynogenne. Zawiera ona substancję zwaną mirystycyną, która odpowiada za niepożądane objawy (od 3 do 6 godzin po jej spożyciu), takie jak uczucie niepokoju, zaburzenia orientacji zarówno w przestrzeni, jak i w czasie, a także omamy wzrokowe. Spożycie mirystycyny w dużej ilości może odpowiedzialne może być także za wywołanie nowotworu wątroby.

Zastosowanie Gałki muszkatołowej w kuchni

Intensywny aromat, a także nieco gorzki smak Gałki muszkatołowej, znalazły zastosowanie w przemyśle kulinarnym. Przyprawa występuje we formie mielonej, jak również całych nasion.

Od dawna Gałka muszkatołowa była dodawana do dań mięsnych, owoców morza oraz ryb. Korzenny smak przyprawy sprawdza się doskonale w roli dodatku do świątecznych pierników oraz grzanego wina. Z powodzeniem można dodawać ją do sosów warzywnych i potraw wegetariańskich. Warto spróbować również zdrowego śniadaniowego dania takiego jak jajecznica przyprawiona szczyptą gałki muszkatołowej.

Jest nieodłącznym składnikiem sosu beszamelowego, wchodzi także w skład indyjskiej przyprawy masala i jest jednym ze składników masala czaj – indyjskiej herbaty.

Zgodnie z najlepszymi praktykami, przed dodanie Gałki muszkatołowej do potrawy, zawsze warto sprawdzić, czy nie jesteśmy na nią uczuleni.