Cebula to skarbnica wielu wartościowych składników o działaniu przeciwbakteryjnym oraz przeciwgrzybicznym. Bogata w substancje wspierające układ odpornościowy, idealnie sprawdzi się w wybraniach z chorobą. W formie syropu może z powodzeniem przeciwdziałać wirusom, złagodzić ból gardła i udrożnić nos. Właśnie przez naturalne pochodzenie syrop z cebuli jest świetnym rozwiązaniem dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Sprawdź jak przygotować syrop z cebuli i jakie dokładnie właściwości ma ten naturalny lek.
Właściwości zdrowotne syropu z cebuli
Syrop z cebuli to naturalny lek o szerokim zakresie zdrowotnych właściwości. Używany jest nie tylko jako domowy sposób na kaszel, zarówno suchy jak i wilgotny, ale także w leczeniu infekcji płuc, oskrzeli, migdałków i gardła. Skutecznie radzi sobie z problemem kataru oraz chorobami skórnymi. Dodatkowo, posiada właściwości dezynfekujące i łagodzące stany zapalne. Nie tylko to! Syrop z cebuli ogrzewa organizm, działa wykrztuśnie – pomaga wytwarzać śluz i go rozrzedza, wspomagając tym samym oczyszczanie organizmu. Poprawia również trawienie podczas choroby i działa bakteriobójczo.
Tajemnica tak szerokich właściwości zdrowotnych syropu z cebuli tkwi w składzie cebuli. Cebula jest bogata w olejki eteryczne, pektyny, witaminy (takie jak A, B, C, E, K, PP), sole mineralne, żelazo, siarkę i miedź. Znajdziemy w niej także mikroelementy takie jak cynk (bierze udział w budowaniu odporności antywirusowej), selen (ma działanie przeciwmiażdżycowe), fosfor (budulec kości), wapń oraz kwas foliowy.
Właśnie dzięki bogactwu składników odżywczych syrop z cebuli pomoże nam również w walce z nadciśnieniem, może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, ma także działanie moczopędne i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Przepisy na syrop z cebuli – domowe sposoby na zdrowie
Syrop z cebuli jest łatwy w przygotowaniu. Istnieje kilka sprawdzonych przepisów. Oto one:
Syrop z cebuli – sposób podstawowy
Składniki: 2 żółte cebule (możesz też użyć czerwonej lub cukrowej, jeśli syrop będą piły małe dzieci – ma ona bowiem delikatniejszy smak), 4 łyżki miodu (najlepszy jest lipowy, ale możesz użyć dowolnego) lub cukru (biały, trzcinowy), opcjonalnie: sok z cytryny, czosnek, imbir.
Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj i umieść w słoiku o pojemności 400 ml. Dodaj miód lub cukier. Całość dokładnie wymieszaj i przykryj przykrywką (nie zamykaj!). Odstaw syrop w ciepłe miejsce na 2 doby. W tym czasie cebula puści sok. Po 2 dniach przecedź sok i przelej go do innego słoiczka lub butelki. Gotowy syrop przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.
Do cebuli, w celu zwiększenia zdrowotnych wartości, możesz także dodać świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny lub limonki. Warto też dodać kilka plasterków czosnku lub kilka plasterków świeżego korzenia imbiru (możesz go także zetrzeć na tarce).
Syrop z cebuli z dodatkiem goździków, cynamonu i rozmarynu
Jest to syrop z cebuli z przepisu z bloga Pan Tabletka.
Składniki: 3 cebule (najlepiej czerwone – dadzą fajny różowy kolor), 3 ząbki czosnku, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 2 cytryny, 10 goździków, cukier (może być miód lub syrop klonowy – według uznania), cynamon – kawałek kory, lub w proszku, opcjonalnie: gwiazdka anyżu, gałązka świeżego tymianku/rozmarynu.
Przygotowanie: Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i pokrój w plasterki. Do wyparzonego słoika wkładaj warstwami: cebulę, czosnek, imbir, cytrynę, 2-3 goździki, odrobinę cynamonu, cukier, i tak do samej góry. Na końcu mocno ugnieć wsad w słoiku i zasyp cukrem do samej góry. Następnie zalej całość wyciśniętym sokiem z cytryny i włóż gałązkę rozmarynu.
Tak przygotowany syrop jest gotowy do picia już po 2 godzinach, ale mocy nabiera po 2 dniach. Przez pierwsze 24 godziny przechowuj go w temperaturze pokojowej , nie zakręcony, jedynie przykryty przykrywką, następnie schowaj do lodówki. Po 48 godzinach możesz go przecedzić przez gazę i zostawić tylko klarowny płyn. Wypij go w ciągu 2 tygodni.
Kurację takim syropem możesz powtarzać co 2 tygodnie (2 tygodnie picia, co najmniej 2 tygodnie przerwy).
Poradnik – jak pić syrop z cebuli?
Syrop z cebuli mogą pic już dzieci od 1. roku życia, chociaż jeśli robisz go na miodzie dla bezpieczeństwa podawaj go od 2 roku życia. W razie wątpliwości zawsze warto skonsultować się ze swoim pediatrą.
Dzieci mogą pić po łyżce syropu raz lub dwa razy dziennie. Dorośli – 3 łyżki syropu.
Syrop z cebuli jest bezpieczny także dla kobiet w ciąży. Jego podawanie matce rekomendują nawet ginekolodzy.