Buraki – skarbnica zdrowia
Różnorodna obecność buraka w naszej kuchni świadczy o jego uniwersalności. Choć najczęściej pojawia się w formie gotowanego dania, jako dodatek, surowiec do surówki czy składnik ćwikły, to jego największą wartość odżywczą zawdzięcza surowemu stanowi. Właśnie surowe buraki są najzdrowsze, a ich spożywanie, mimo nieco trudnego do przyzwyczajenia się ziemistego smaku, przynosi najwięcej korzyści. Warto jednak wiedzieć, że surowe buraki to bogactwo witamin, minerałów i substancji o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym, dzięki czemu to nie tylko zdrowie, ale także naturalna obrona organizmu.
Istotne składniki buraka
Czerwone buraki to źródło ważnych dla ourganizmu składników odżywczych. Znajdziemy tu między innymi białko, cukier, witaminy C, A, E i K, a także wiele innych składników mineralnych takich jak żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit i molibden. Oznacza to, że sok z buraka to prawdziwa bomba witaminowa.
W soku z buraka znajdziemy także takie kwasu rażńe kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas winny czy nawet kwas szczawianowy. Już to wskazuje, że sok buraczany to nie tylko źródło wielu witamin, ale także potężny dostawca kwasów organicznych. Ponadto, w buraku znajdziemy także ważne składniki polifenole, karotenoidy i glikozydy, w tym bardzo wartościowa jest betanina, która jest czerwonym barwnikiem buraka. Warto również dodać, że burak jest źródłem błonnika, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Czy sok z buraka jest dla każdego?
Chociaż burak ma wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych, nie każdy może go spożywać. Singalizacją ku temu mogą być niektóre choroby, takie jak reumatyzm, kamica nerkowa, dna moczanowa czy niskie ciśnienie. W takim przypadku zdecydowanie zaleca się skonsultowanie diety z lekarzem przed włączeniem soku z buraka do jadłospisu.
Przepisy na sok z buraka
Można go przygotować z warzyw, zioł i owoców takich jak jabłka, marchewki, pomarańcze czy grejpfruty, natka pietruszki, bazylia, mięta oraz imbir i sok z cytryny.
Prosty przepis na sok z buraka
Po obraniu kilku buraków pokrojonych na kawałki wrzucamy do sokowirówki lub wyciskarki. Po zmiksowaniu wstawiamy na pół godziny do lodówki, po czym jest gotowy do spożycia.
Sok z buraka z dodatkiem marchwi
Obrane i pokrojone buraki oraz marchewki wrzucamy do sokowirówki lub wyciskarki. Po zmiksowaniu wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Sok z buraka z dodatkiem jabłek
Jabłka nadają sokowi z buraka łagodniejszego smaku, a kombinacja tych dwóch składników ma korzystny wpływ na oczyszczanie organizmu. Dodatkowo potrzebna będzie łyżeczka soku z cytryny i dwa plasterki imbiru.
Jak odpowiednio spożywać sok z buraka?
Sok z buraka najlepiej jest spożywać prosto z lodówki, w formie nierozcieńczonej niczym innym. Możliwe jest jednak rozcieńczenie go wodą lub innym sokiem, co może ułatwić spożycie osobom, które są w trakcie przyzwyczajania się do smaku buraka. Proces rozcieńczania powinien być jednak stopniowy, zaczynając od 1/5 ilości soku i 4/5 ilości wody, stopniowo zwiększając ilość soku, aż do momentu, kiedy będzie możliwe spożywanie jego nierozcieńczonej formy.