Właściwości odżywcze kumkwatu i porady, jak go jeść

Kumkwat to owoc, który choć na pierwszy rzut oka może przypominać mandarynkę, jest nieco bardziej wydłużony, a przede wszystkim mniejszy. Kluczowa jednak różnica tkwi w aromacie i smaku – kumkwat jest bowiem wyjątkowo aromatyczny, o kwaskowatym smaku.

Czasem określanym mianem złotej pomarańczy lub pomarańczy karłowatej, kumkwat jest owocem, który pochodzi pierwotnie z Chin. Tamtejsi mieszkańcy docenili jego cenne właściwości jako pierwsi. Dzisiaj, uprawia się go nie tylko w Chinach, ale również na terenach takich kontynentów jak Ameryka Północna, Ameryka Południowa, czy Afryka. Poza tym, na szeroką skalę produkuje się go także na Bliskim Wschodzie oraz w krajach śródziemnomorskich. Przykładowo, na wyspie Korfu w Grecji, jest to jedna z cenionych lokalnych specjałności.

Drzewko Kumkwatu — hodowla i koszty związane z uprawą

Jest to wiecznie zielone drzewko, które może dorastać nawet do 2 m wysokości. Do Europy przywędrował za sprawą szkockiego botanika — Roberta Fortune’a. Należy podkreślić, iż roślina ta udziela owoców tylko wtedy, gdy znajduje się w obszarze o wysokich temperaturach. Niemniej, sama roślina z powodzeniem może służyć także jako ozdobna.

Kumkwat rozwija gęstą koronę i pędy zazwyczaj pozbawione cierni. Zaatakowane liście są ciemnozielone, nieduże, skórzaste i jajowate, a na końcach zaokrąglone. Drzewko to kwitnie obficie, co przekłada się na znaczne zawiązanie owoców.

W Polsce na otwartych przestrzeniach praktycznie niemożliwe jest uprawianie kumkwatu. Leży to w głównej mierze kwestii klimatu. Jednak w doniczce potrafi pięknie ozdobić dom, taras, balkon czy ogród zimowy. W naturalnych warunkach drzewko dorasta do 4,5 m wysokości. O ile hodowane w doniczce mieszczą się w znacznie mniejszych rozmiarach, jednak w odpowiednich warunkach z powodzeniem kwitną i owocują.

Na wyróżnienie zasługują takie odmiany kumkwatu jak kumkwat japoński oraz kumkwat perłowy.

Cena za krzew kumkwatu zależna jest od jego wielkości. Średnio za mały krzew trzeba zapłacić ok. 60 zł, a za większe drzewka ok. 600 zł (dostępne są także tańsze).

Sposoby na spożywanie Kumkwatu

Jest to owoc, który najczęściej spożywany jest na surowo, razem ze skórką, która jest cienka, delikatna i lekko słodka. Kumkwat, za sprawą tego, że nie jest aż tak soczysty jak pozostałe cytrusy, doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, sałatek czy deserów. Można spożywać go zarówno w postaci świeżej, jak i kandyzowanej. W Grecji, przykładowo, z owoców kumkwatu produkuje się również alkohol.

Gdzie można nabyć Kumkwat? Jaka jest jego cena?

Kumkwat nie jest owocem uprawianym w Polsce, jednak można go nabyć w wielu sieciach supermarketów, w tym np. w Lidlu. Wybierając owoce, warto zwrócić uwagę na ich miękkość i kolor. Powinny być intensywnie pomarańczowe, o jędrnej skórce. Nie mogą posiadać żadnych uszkodzeń ani znamion zranienia. Przechowywać je można w temperaturze pokojowej do 5 dni lub w lodówce przez okres do 3 tygodni.

Kumkwat cena za kg to ok. 30 zł.

Właściwości i wartości odżywcze kumkwatu

Jest to owoc będący źródłem witaminy C i betakarotenu. Ponadto znajdziemy w nim tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminy B6, A i E, a także składniki mineralne, takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód oraz cynk.

Właściwości zdrowotnych kumkwatu:

  • poprzez obecność witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki, kumkwat ma doskonały wpływ na skórę — skóra nie starzeje się, a produkcja kolagenu jest zwiększana;
  • skutecznie chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, zapobiegając również powstawaniu przebarwień podczas opalania;
  • ma właściwości lecznicze w stanie zapalnym skóry związanym z trądzikiem;
  • chroni przed chorobami oczu takimi jak jaskra, zaćma czy tak zwaną kurzą ślepotą;
  • odznacza się działaniem przeciwnowotworowym – sprawia, że produkcja komórek rakowych jest utrudniona;
  • zapobiega rozwijaniu się miażdżycy i wzmacnia układ odpornościowy – szczególnie polecanym owocem jest zimą, ponieważ pomaga uniknąć przeziębienia.

Kumkwat ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę. Pomaga w walce z otyłością – 100 g kumkwatu zawiera jedynie 70 kalorii.

Poza tym, owoc ten jest polecany kobietom w ciąży, albowiem zawiera wiele składników odżywczych, które zapobiegają powstawaniu infekcji.