Właściwości lecznicze i zastosowanie kardamonu

Kardamon to uznawana za królową przypraw roślina pochodząca z Indii, znana na całym świecie dzięki swojemu niesamowitemu aromatowi i wyjątkowym korzyściom zdrowotnym. Wynika to z unikalnego połączenia jego składników i cech, które sprawiają, że kardamon znajduje zastosowanie zarówno w gastronomii, jak i medycynie. W tym artykule przyjrzymy się bliżej tej pod każdym względem wyjątkowej roślinie, odpowiadając na pytanie, do czego można dodać kardamon i czy istnieją jakiekolwiek przeciwskazania do jego spożywania.

Co to jest kardamon i jak wygląda?

Kardamon, nazywany także target=_blank href=/wiki/Kardamon_malabarski title=Kardamon malabarski>Kardamonem malabarskim to roślina trawiasta pochodząca z rodziny imbirowatych, która w naturze jest dość powszechna w indyjskich lasach monsunowych. Obecnie, poza Indiami, uprawia się go również w innych ciepłych rejonach świata, takich jak Sri Lanka, Wietnam, Kambodża oraz regiony Ameryki Środkowej.

Sama roślina osiąga 2-5 metrów wysokości i składa się z dzwonkowatych kwiatów o niebiesko-białym kolorze oraz bulwiastego kłącza, z którego wyrastają wydłużone liście. Kwiaty po przekwitnięciu przekształcają się w torebki, w których znajdują się maleńkie nasiona. To właśnie one są wykorzystywane jako przyprawa, najczęściej w postaci mielonej, ale także jako całe ziarna lub dodatek do gotowych produktów, takich jak herbata czy kawa. Istnieją różne odmiany kardamonu, z których najbardziej ceniony jest kardamon malabarski – to właśnie z niego pochodzi najwyższej jakości przyprawa.

Właściwości zdrowotne i przeciwwskazania do spożywania kardamonu

Już od starożytności kardamon jest uważany za lek – wykorzystywano go do leczenia tak różnych stanów jak skurcze i ból brzucha, jako środek wiatropędny i spazmolityczny, do pobudzania apetytu, czy też w leczeniu chorób dróg oddechowych i układu moczowego. Jego działanie afrodyzjakalne sprawiało, że wykorzystywano go także w leczeniu zaburzeń erekcji i impotencji.

Wiele z tych właściwości leczniczych kardamonu potwierdzono naukowo, choćodpowiednie badania na ten temat dotyczyły przeważnie warunków laboratoryjnych, a nie testów klinicznych na pacjentach. Zatem, być może nie wszystkie potencjalne korzyści zdrowotne kardamonu są do końca potwierdzone naukowo, jednakże jego wpływ na trawienie i produkcję soku żołądkowego został oficjalnie uznanym przez niemiecką Komisje E i WHO, które rekomendują go w leczeniu dyspepsji.

Podkreślić też należy, że istnieją pewne przeciwwskazania do spożywania kardamonu. Należą do nich alergia na tą przyprawę lub inne przyprawy korzenne, zapalenie błony śluzowej żołądka lub wrzody żołądka. Kardamonu powinny unikać także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Kardamon i odchudzanie – jak stosować?

Możliwe korzyści z zakresu odchudzania odnoszą się do właściwości kardamonu przyspieszających przemianę materii. Aby to zrobić, wystarczy dodać go do swojej codziennej filiżanki herbaty. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie pobudzają pracę układu pokarmowego, a tym samym przyspieszają proces trawienia.

Kardamon jako przyprawa – jak go używać?

Na przestrzeni wieków kardamonem urozmaicano wiele różnych potraw. Powszechnie dodawany jest do curry, klasycznej mieszanki przypraw stosowanej do ryżu i mięs. W Indiach, z kardamonu korzysta się także jako dodatku do herbaty, a w krajach arabskich dodaje się go do kawy.

Obecnie kardamon nadaje wyrafinowany smak wszelkiego rodzaju wypiekom, ciasteczkach, deserom, a nawet alkoholom. Podaje się go również po posiłku w indyjskich restauracjach, abyś mógł przegryźć jego aromaticzne nasiona po posiłku.

Przepis na kawę z kardamonem

Jeśli chcesz spróbować kawy z kardamonem, potrzebujesz: moździerza, tygielek, domową kawiarkę lub ekspres ciśnieniowy – w zależności od tego, jaką metodę preferujesz do parzenia kawy.

Składniki: 2 czubate łyżeczki mielonej kawy, mielony kardamon lub jego nasiona, 100 ml wody, cukier, miód, cynamon. Przygotowanie: Złóż kardamon w moździerzu, a następnie dodaj go do mielonej kawy. Dodaj cukier, miód i cynamon, a następnie zaparz mieszankę w tygielku lub ekspresie. Jeżeli zaparzasz w ekspresie, dodaj kardamon już po przygotowaniu kawy. Ciesz się intensywnym, korzennym smakiem.

Przepis na herbatę z kardamonem

Składniki: łyżka strączków kardamonu, łyżka czarnej herbaty, pół litra wody, cukier, mleko (najlepiej skondensowane), łyżeczka miodu.

Przygotowanie: Rozgnieć strączki kardamonu w moździerzu i dodaj je do wrzątku. Zwiększ ogień i dodaj czarną herbatę. Gotuj kilka minut na małym ogniu, a następnie dodaj mleko, cukier i łyżkę miodu. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty, mieszając okazjonalnie. Po tym czasie, odcedź herbatę i podawaj gorącą.

Jakie są ceny kardamonu?

Kardamon można znaleźć w wielu formach, a jego cena zależy od tego, czy jest on sprzedawany jako całe ziarna czy jest już mielony. Mielony kardamon jest zwykle tańszy i łatwiejszy do użycia, choć jego smak jest mniej intensywny. Można go kupić za około 19 zł/ 100 g, podczas gdy całe ziarna kardamonu kosztują ok. 39 zł/ 150 g. Najdroższy jest kardamon w strąkach – kilogram tej przyprawy potrafi kosztować od 50 do nawet 300 zł.