Właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Choć kasza jaglana pozostaje często niedoceniana na naszych stołach, ta jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz znanych człowiekowi ma wiele do zaoferowania. Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej sprawiają, że warto uwzględnić ją w codziennej diecie. Z kaszy jaglanej korzystali już nasi przodkowie w epoce neolitu, doceniając nie tylko jej smak, ale i wyjątkowe wartości odżywcze. Poznaj niesamowite zalety kaszy jaglanej!

Potężne właściwości zdrowotne kaszy jaglanej

Pochodząca z prosa kasza jaglana gościła na stole naszych przodków już w czasach neolitu. Proso, z którego ją produkujemy, uprawiano już w tych odległych czasach. Popularność kaszy jaglanej w naszym kraju datuje się na wiele wieków wstecz. Wówczas powszechnie nazywano ją jagłami lub krupem. Właściwości lecznicze kaszy jaglanej były już w tamtych czasach dobrze znane i cenione.

  • Kasza jaglana jest wolna od glutenu, co czyni ją idealnym wyborem dla osób cierpiących na celiakię.
  • Z racji zawartości dużych ilości żelaza, kasza jaglana powinna znaleźć się w diecie osób zmagających się z niedokrwistością.
  • Dzięki wysokiej zawartości białka idealnie sprawdzi się jako element diety bezmięsnej.
  • Kasza jaglana jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna, co pozwala na włączanie jej do diety jako jeden z pierwszych produktów zbożowych już u niemowląt.
  • Kasza jaglana wykazuje właściwości zasadotwórcze, wspomagając neutralizację nadmiaru kwasów w organizmie.
  • Ze względu na właściwości ocieplające, kasza jaglana potrafi wzmocnić osłabiony i wychłodzony organizm.
  • Zastosowanie lecznicze kaszy jaglanej obejmuje również łagodzenie stanu zapalnego błon śluzowych. Sprawdzi się zatem w przypadku chorób górnych dróg oddechowych.

Ale to nie koniec korzyści. Kasza jaglana zawiera także krzem, który:

  • zapewnia mineralizację kości, przeciwdziała odwapnieniu i wspomaga regenerację po urazach,
  • dodaje zdrowego blasku skórze, włosom i paznokciom,
  • zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych,
  • reguluje przemianę materii i wspomaga procesy odchudzania.

Wartości odżywcze kaszy jaglanej

Wartości odżywcze kaszy jaglanej są porównywalne do kaszy gryczanej. Kasza jaglana nie jest tylko źródłem białka, ale również mało skrobi. Znajdziesz w niej witaminę E, witaminy z grupy B takie jak B1 (tiamię), B2 (ryboflawinę), B6 (pirydoksynę) oraz kwas pantotenowy i lecytynę. Dostarcza organizmowi również składników mineralnych takich jak magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. To nie koniec! Kasza jaglana zawiera także witaminę E i lecytynę, które wpływają korzystnie na pamięć i koncentrację.

Sposób przygotowania kaszy jaglanej

Kasza jaglana charakteryzuje się dosyć neutralnym smakiem, czyniąc ją idealnym dodatkiem zarówno do dań słonych, jak i słodkich. Przed ugotowaniem kaszy jaglanej warto przepłukać ją na sicie gorącą wodą. Następnie zalejemy ją zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aby sprawdziła się idealnie w daniach obiadowych. Możemy ją podać jako dodatek do dań mięsnych i jarskich, a także jako element kolacji czy słodkiego śniadania.

Jak przygotować jaglankę?

Gotowanie jaglanki to nic trudnego. Kaszę jaglaną lub płatki jaglane można ugotować z mlekiem (lub wodą), na małym ogniu, cały czas mieszając. Możemy użyć zarówno mleka krowiego, jak i roślinnego. Do lekko rozgotowanej masy możemy dodać dowolne przyprawy i owoce. Jaglanka to bardzo odżywczy i smaczny posiłek – idealny na śniadanie czy przekąskę.