Właściwości kiełków lucerny: co warto wiedzieć?

Lucerna, znana również jako alfalfa, to łatwa w uprawie roślina pastewna, która jest bogata w odżywcze białko, witaminy i składniki mineralne. Najbardziej wartościowe są jej kiełki, które są skarbnicą składników odżywczych i jako takie powinny stać się stałym elementem naszego codziennego jadłospisu. W tym artykule omówimy właściwości kiełków lucerny, a także poruszymy kwestie potencjalnych skutków ubocznych oraz możliwości samodzielnego hodowania tej własnościwej rośliny.

Zdrowotne korzyści z jedzenia kiełków lucerny

Kiełki lucerny są niewątpliwie źródłem zdrowia i życiodajnych składników odżywczych. Regularne ich spożywanie przynosi wiele korzyści:

  • Pomagają na metabolizm: obniżają poziom lipidów we krwi, zmniejszają stopień absorpcji cholesterolu w jelitach, co pomaga w walce z otyłością i miażdżycą
  • Dzięki bogactwu błonnika, łatwo zaspokajają apetyt, a obecny w nich kompleks enzymów przynosi ulgę przy dolegliwościach żołądka, takich jak wzdęcia, nudności, niestrawność czy bóle brzuch;
  • Złagodzenie objawów miesiączki: kiełki lucerny są bogate w fitoestrogeny oraz zawierają witaminę K, co skutecznie łagodzi zaburzenia miesiączkującej i ogranicza krwawienie;
  • Łagodzą objawy menopauzy: pomagają zminimalizować uderzenia gorąca i huśtawki nastrojów;
  • Dzięki dużym ilościom magnezu, wapnia i żelaza, kiełki lucerny pomagają przeciwdziałać osteoporozie;

Uczynienie kiełków lucerny integralną częścią codziennego menu może też pomóc zapobiegać cukrzycy, ponieważ zawarte w nich błonnik pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Ponadto dzięki bogactwu witaminy C, kiełki te wspierają naszą odporność, a zestaw witamin z grupy B oraz żelaza wspiera podstawowe procesy fizjologiczne – od reakcji enzymatycznych po dotlenienie organizmu.

Czy kiełki lucerny mogą być szkodliwe?

Kiełki lucerny mogą zaszkodzić, tylko wtedy gdy są spożywane w nadmiernych ilościach lub przy pewnych schorzeniach. Właściwości lucerny oraz jej wyciągów nie powinny być przyjmowane dłużej niż 3 miesiące, ze względu na możliwość nadmiernej kumulacji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w organizmie.

Choroby układu odpornościowego, stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty czy przyjmowanie leków immunosupresyjnych wykluczają możliwość konsumpcji lucerny. Roślina ta może bowiem osłabić ich działanie. Warto również podkreślić, że kiełków lucerny powinny unikać kobiety w ciąży, ze względu na ryzyko wywołania skurczów macicy.

Jak konsumować kiełki lucerny?

Nie musimy gotować kiełków lucerny, co jest dobre, ponieważ podczas gotowania tracą one większość swoich cennych witamin i przeciwutleniaczy. Zamiast tego, można dodać je do różnych potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych, co nadaje im delikatnego, unikalnego smaku.

Gdzie kupić kiełki lucerny?

Aby mieć pewność, że kupione przez nas kiełki lucerny są zdrowe i nieskażone bakteriami, należy kupować je od wiarygodnych dostawców. Najlepszym wyborem są nasiona poddane badaniom i posiadające certyfikat jakości.

Sposób uprawy kiełków lucerny

  1. Wypłucz nasiona i namocz je na około 8-12 godzin.
  2. Umieść nasiona w wcześniej przygotowanym pojemniku. Może to być słoik lub specjalna kiełkownica.
  3. Podlej nasiona dwa razy dziennie, odprowadzaj nadmiar wody, a także zapewniaj dostęp do powietrza dla kiełkujących nasion.

Kiełki lucerny będą gotowe do spożycia po około 7-8 dniach od rozpoczęcia hodowli. Wtedy można je od razu jeść lub przechować w lodówce na kolejny tydzień, przepłukując je raz dziennie.