Kiełki brokuła: Mała bomba zdrowia na naszych talerzach

Kiełki brokuła są prawdziwym skarbem dla naszego zdrowia. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom antynowotworowym, przeciwzapalnym oraz antybakteryjnym, mają doskonały wpływ na ochronę żołądka. Kiełki te mają unikalny smak, który nie jest do końca podobny do smaku dojrzałych brokułów, co może być atutem dla osób, które nie są fanami tego warzywa. Koniecznie spróbuj!

Kiełki brokuła — skąd pochodzą i gdzie je można zdobyć?

Kiełki brokuła pochodzą z nasion tego warzywa, które mają charakterystyczny wygląd drobnych czerwono-brązowych kuleczek. Gotowe kiełki możemy kupić w wielu sklepach z żywnością, w punktach specjalizujących się w sprzedaży zdrowej żywności, ale również możemy je samodzielnie wyhodować w domowym zaciszu o dowolnej porze dnia, roku, czy miesiąca. Są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek a także bardziej wytrawnych potraw. Regularne spożywanie kiełków brokuł ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. W trakcie procesu kiełkowania uaktywniają się enzymy, które zwiększają przyswajalność składników odżywczych przez nasz organizm.

Wartości odżywcze kiełków brokuła

Kiełki brokuła są skarbnicą składników odżywczych. Ilość 84 gramów kiełków dostarcza nam tylko 35 kalorii, a jednocześnie zawiera 5g węglowodanów, 2g białka, 0,5g tłuszczu i 4g błonnika. Otrzymujemy również 54mg witaminy C, 90mg witaminy A, 78mg wapnia oraz 720mg żelaza. W kiełkach brokuła znajdziemy także witaminy z grupy B (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9), witaminę E, K i C, cynk, fosfor, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, luteinę, antyoksydanty i sulforafan.

Sulforafan, cenna substancja, występuje najliczniej w młodych siewkach (ok. 4-5 dni). Zbyt długie przechowywanie kiełków brokuła w lodówce powoduje stopniową utratę tej substancji, dlatego zaleca się spożywanie ich jak najszybciej po wyhodowaniu.

Korzyści płynące ze spożycia kiełków brokuła

Kiełki brokuła mają wiele właściwości prozdrowotnych:

  • Antynowotworowe – dużej ilości sulforafanu pomaga przeciwdziałać rozwojowi nowotworów, takich jak rak gardła, płuc, jelita grubego, skóry, piersi, pęcherza moczowego czy prostaty.
  • Regulacja ciśnienia krwi – wpływają na obniżanie ciśnienia krwi.
  • Profilaktyka chorób krążenia – pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia oraz udarom mózgu.
  • Wzmocnienie układu odpornościowego – dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.
  • Ochrona serca – zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • Antybakteryjne działanie – substancje zawarte w kiełkach brokuła zwalczają bakterie Helicobacter pylori, które są odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka.
  • Regulacja przemiany materii – wzmacniają śluzówkę żołądka, ograniczają stany zapalne, regulują rytm wypróżnień.
  • Ochrona mózgu – chronią mózg przed degeneracją związaną z wiekiem, problemami neurologicznymi i zmniejszają ryzyko schizofrenii.
  • Zwalczanie alergii – działają łagodząco na alergie oraz astmę.
  • Detoksykacja – pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu.
  • Profilaktyka osteoporozy – przeciwdziałają rozwojowi osteoporozy.

Przeciwwskazania dotyczące spożycia kiełków brokuła

Podczas uprawy kiełków ryzyko rozwoju patogenów jest niestety dość wysokie, jednak możemy chronić się przed ich negatywnym wpływem, przeprowadzając częste płukanie i dokładne odcedzanie wody.

Na spożywanie kiełków brokuła powinni uważać pacjenci przyjmujący leki rozrzedzające krew oraz osoby z chorobami tarczycy, gdyż mogą one negatywnie wpłynąć na kondycję tarczycy. Mimo tych przeciwwskazań, naukowcy zapewniają, że zjedzenie ok. 20g kiełków dziennie, nawet przez okres 1 miesiąca nie powinno przynieść negatywnych skutków dla zdrowego człowieka.