Olej z awokado jest znany jako jeden z najzdrowszych olejów na ziemi. Oferuje szereg korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa stanu skóry i wzroku, obniżenie poziomu cholesterolu oraz ochrona przed chorobami dziąseł. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom oleju z awokado oraz jego zastosowaniom w kosmetyce i kuchni.
Produkcja oleju z awokado
Process produkcji różni olej z awokado od wielu innych olejów. Jest on wydobywany z miąższu owocu, a nie z pestek. Produkcja oleju z awokado następuje głównie w Meksyku, USA, Izraelu, RPA i Nowej Zelandii, a producenci korzystają z trzech głównych metod:
1. Suszenie i prasowanie owoców w wysokich temperaturach, a następnie ekstrakcja oleju za pomocą organicznych rozpuszczalników.
2. Mechaniczne wyciskanie oleju, a następnie rozrywanie komórek tłuszczowych za pomocą procesów mechanicznych i enzymatycznych.
3. Tłoczenie na zimno – jest to najzdrowsza metoda produkcji. Owoce są myte, częściowo obierane i rozgniatane, a następnie miąższ jest powoli rozdrabniany i ugniatany w temperaturze nie przekraczającej 30 stopni Celsjusza przez około 30-45 minut. W końcowym procesie olej oddziela się przy pomocy wirówki od części stałych.
W przypadku dwóch pierwszych metod stosuje się rafinację, która choć pozbawia olej części jego właściwości zdrowotnych, wpływa na jaśniejszą barwę oleju i wyższą temperaturę dymienia, umożliwiając jego użycie do smażenia. W przeciwnym razie, olej nierafinowany jest preferowany do dań zimnych.
Właściwości zdrowotne oleju z awokado
Olej z awokado ma wiele zdrowotnych zalet. Gdy jest stosowany zewnętrznie, pomaga w odbudowie i wzmacnianiu struktury włosów, wygładza zmarszczki, opóźnia proces starzenia skóry, nawilża i regeneruje suchą skórę, łagodzi wszelkie zmiany skórne i zapobiega egzemie. Ponadto jest skuteczny w leczeniu trądziku, łuszczycy i chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Z kolei, kiedy olej z awokado jest spożywany, wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu, wspiera układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, zapobiega chorobom przyzębia, zmniejsza objawy zapalenia stawów oraz ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Zastosowanie oleju z awokado w kosmetyce
Olej z awokado jest coraz częściej wykorzystywany jako składnik wielu produktów kosmetycznych, takich jak szampony, odżywki do włosów, balsamy do ciała, kremy, kosmetyki do kąpieli i pod prysznic. Jest również popularnym składnikiem w domowych kosmetykach do twarzy, ciała i włosów, gdzie jest często łączony z aloesem, miodem, płatkami owsianymi, ogórkiem lub zieloną herbatą.
Właściwości oleju z awokado dla skóry twarzy
Olej z awokado jest składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji twarzy, zarówno kremów, serum, maseczek, i może być stosowany także do olejowego oczyszczania twarzy. W rozcieńczonej formie można go stosować pod oczy. Dzięki swoim właściwościom łagodzi podrażnienia po ekspozycji na słońce, nawilża skórę, spowalnia proces starzenia, przyspiesza gojenie drobnych ran i dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym wspomaga leczenie różnych dolegliwości skórnych.
Olej z awokado dla zdrowia włosów
Olej z awokado może być stosowany do każdego rodzaju włosów, ale jest szczególnie korzystny dla włosów suchych, zniszczonych i średnioporowatych. Nie obciąża włosów, dlatego można go stosować również na włosy cienkie. Olej z awokado uszczelnia łuski włosów, zapobiegając utracie wilgoci; chroni włosy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i zanieczyszczeń; nawilża i odżywia skórę, dając włosom zdrowszy wygląd.
Zastosowanie oleju z awokado w kuchni
Olej z awokado ma wiele zastosowań w kuchni. Olej nierafinowany, ze względu na niską temperaturę dymienia, jest idealny do stosowania na zimno, mając doskonały smak sosów, dressingów, past i marynat. Z kolei do smażenia należy wybrać olej rafinowany, który ma wyższą temperaturę dymienia i jest bardziej odporny na wysokie temperatury.
Olej z awokado do spożycia
Spożywanie oleju z awokado w ilości 4 łyżek dziennie przynosi najlepsze rezultaty. Można go pić samodzielnie lub dodawać do innych płynów, takich jak ciepła woda, sok z cytryny czy sok malinowy.