Właściwości i przepis na miód z mleczy – do czego jest dobry?

Miód z mleczy to prawdziwy skarb skrywany przez polską przyrodę, a produkcja w kraju sprawia, że może on poszczycić się mianem jednego z najzdrowszych produktów pszczelarskich w Polsce. Oto dokładniejsze spojrzenie na to wyjątkowe, aromatyczne remedium, które mimo swoich niesamowitych właściwości leczniczych, nie jest zbyt powszechne, jak inne rodzaje miodów. Poniżej także zaprezentujemy przepis na miód z mleczy 500 kwiatów.

Czym wyróżnia się miód z mleczy?

Miód z mleczy nie jest tak powszechny jak miody rzepakowy, lipowy czy kwiatowy, jednak pszczelarze z całego świata doceniają jego wyjątkowy, intensywny smak i wartości zdrowotne, uznając go często za niezrównany wśród innych rodzajów miodu. Jego ograniczona dostępność sprawia jednak, że jego cena może wydawać się nieco wyższa w porównaniu do innych gatunków miodu.

Składniki miód z mleczy

Warto zauważyć, że miód z mleczy cechuje się wyjątkowo bogatym składem. Możemy w nim znaleźć wiele cennych minerałów, takich jak żelazo, potas, fosfor czy mangan, ale również witaminy z grupy B, witaminę C, A i D. Nie można zapomnieć o glukozie i fruktozie, które pozwalają cieszyć się naturalnym słodkim smakiem miodu. Obecne są w nim także takie składniki jak cholina, flawonoidy, asparagina, inulina, triterpeny, kwas krzemowy, kwasy polifenolowe i organiczne – włączając w to popularne kwasy jabłkowy i cytrynowy.

Właściwości zdrowotne miodu z mleczy

Dzięki takim składnikom, miód z mniszka pszczelego posiada słusznie uznane właściwości zdrowotne. Jego regularne spożywanie może przyczynić się do szybszej regeneracji organizmu, a także wspomaga oczyszczanie z toksyn i zbędnych substancji. Niezwykle korzystny wpływ wykazuje na wątrobę oraz drogi żółciowe, wspomagając ich prawidłowe funkcjonowanie. To doskonałe wsparcie dla osób z obniżoną odpornością czy przechodzących antybiotykoterapię, jak również pacjentom zmagającym się z chorobami reumatycznymi czy niedokrwistością.

Do tego dochodzi działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne miód. Co więcej, miód z mleczy okazał się skuteczny również w zwalczaniu różnorodnych stanów zapalnych, podrażnień skórnych, a także w walce z trądzikiem. Dodatkowo, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, a także wzmacnia serce i działa przeciwmiażdżycowo. Wiele osób docenia także jego działanie w przypadku mokrego kaszlu, dzięki temu, że pomaga rozrzedzić wydzielinę.

Domowy przepis na miód z mleczy 500 kwiatów

Składniki: 500 główek kwiatu mniszka lekarskiego (łebki z zieloną koroną, ale bez łodyżki), 1 kg cukru, 2 cytryny, 1 litr wody.

Przygotowanie: Łebki mniszka lekarskiego rozłóż na dużych białych arkuszach na dworze i pozostaw na 3 godziny, umożliwiając ewentualnym owadom opuszczenie kwiatów. Następnie dokładnie przejrzyj każdy kwiat. Gdy już są czyste, kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy 20 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.

Następnego dnia odcedzamy płyn przez sitko lub gęsto tkana gazę do czystego garnka, dokładnie odciskając kwiaty. Płyn powinien być jasny i klarowny. Następnie do oczyszczonego soku dodajemy cukier oraz sok z dwóch cytryn i dokładnie całość mieszamy. Ponownie gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 2 godziny, niekiedy mieszając, aż syrop zmieni kolor na miodowy i zgęstnieje. Gorący syrop przelewamy do suchych i wyparzonych słoików, zaś po zakręceniu odstawiamy na papier, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.