Jeden z najstarszych składników używanych przez człowieka to cynamon. Starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie korzystali z jego wartości leczniczych, a wzmianki na jego temat można odnaleźć w Starym Testamencie. W nowoczesnym świecie cynamon wykorzystywany jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce czy lecznictwie.
Czym jest cynamon?
Cynamon otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca, tropikalnej rośliny zimozielonej. Posiada szerokie zastosowanie lecznicze i kulinarnie. Głównym składnikiem, który nadaje mu charakterystycznego aromatu jest aldehyd cynamonowy. Oprócz tego w liściach cynamonu jest obecny eugenol, a korzenie są bogate w kamforę.
Właściwości lecznicze cynamonu
Cynamon wykorzystywany był już w starożytności w lecznictwie, przede wszystkim na dolegliwości układu oddechowego i trawiennego. Oprócz tego, posiada on właściwości przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwnowotworowe. Jest także używany jako środek obniżający cholesterol i lipidy, a dodatkowo działa jako termogenik przyspieszający przemianę materii oraz spalanie tłuszczu.
Przeciwskazania
Osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków, jak również kobiety ciężarne i osoby uczulone na cynamon, powinny unikać tej przyprawy w postaci naturalnej, jak i w preparatach.
Rdzaje cynamonu
- Ceylonski cynamon o lekko słodkim smaku i jasnobrązowej barwie
- Indonezyjski cynamon o ostrym smaku i ciemnej, czerwono-brązowej barwie
- Wietnamski cynamon, który ma czerwoną barwę i silny, słodki smak
- Chiński cynamon o gorzkim smaku i ciemnej, czerwono-brązowej barwie.
Zastosowanie cynamonu w kuchni
Cynamon to dodatek, który nadaje charakterystycznego smaku i aromatu wielu potrawom, zarówno tym mięsnym, jak i rybnym. Używany jest również w cukiernictwie, i w napojach, takich jak kawy, herbaty, kompoty, marmolady, likiery, nalewki oraz grzane wino.
Przepis na cynamonki z ciasta francuskiego
Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 1 łyżka masła, 3 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki drobnego cukru, 1 jajko.
Przygotowanie: Rozwałkuj ciasto francuskie i posmaruj go roztopionym masłem. Cynamon wymieszaj z cukrem i posyp tak przygotowane ciasto. Zwiń je w rulon, pokrój na kawałki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15 min.
Przepis na cynamonowe bułeczki
Składniki na ciasto: 250 ml ciepłego mleka, 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży, 500 g mąki pszennej, 50 g cukru, szczypta soli, 1 jajko, 2 żółtka, 70 g miękkiego masła, do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka.
Składniki na nadzienie: 70 g masła, 20 g cynamonu w proszku, 2 łyżki cukru wanilinowego, 1/2 szklanki drobnego cukru, skórka starta z 1/2 cytryny.
Składniki na lukier: sok z 1 cytryny, ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru.
Wykonanie: Podgrzewaj mleko z drożdżami. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj mleko z drożdżami i resztę mleka. Do masły dodaj jajko i żółtka. Całość wyrabiaj przez 10 minut. Odstaw ciasto na 1,5 godziny. Podziel ciasto na 2 części i każdą rozwałkuj na placek. Na placek nałóż masło i posyp cynamonem, cukrem wanilinowym, drobnym cukrem oraz startą skórką z cytryny. Zawiń ciasto w roladę i pokrój na plasterki. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Bułeczki posmaruj jajkiem zmieszanym z młekiem i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu polej lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.
Zastosowanie cynamonu w uprawie roślin
Cynamon posiada aldehyd cynamonowy, który ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Ponadto, cynamon działa odstraszająco na takie szkodniki jak szkodniki i przędziorki.
Preparat na odstraszanie insektów
Przygotuj oprysk na bazie olejku cynamonowego. 20-25 kropli olejku rozpuść w 1-2 szklankach wody. Dodaj kilka kropli płynu do naczyń. Nie stosuj oprysku częściej niż dwa razy w tygodniu.
Preparat na ślimaki
Ślimaki są szkodnikami, które mogą zniszczyć Twoje rośliny. Rozsyp cynamon wokół swoich roślin. Jego zapach jest drażniący dla ślimaków i skutecznie odstrasza te szkodniki.