Sprytny patent Gessler na rozgrzewającą zupę gulaszową. Przepis

Nikogo nie trzeba przekonywać, że ciepła, sycąca zupa to idealne danie na chłodne dni. Jednym z klasyków kuchni europejskiej, który doskonale spełnia te kryteria, jest zupa gulaszowa. W tej wersji, inspirowanej pomysłami Magdy Gessler, zaadaptujemy tradycyjny przepis tak, aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak i aromat.

Składniki

Niezbędne składniki do przygotowania zupy gulaszowej wg przepisu Gessler:

  • 500g wołowiny (preferowane łopatka lub karkówka)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 litr bulionu wołowego lub warzywnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie mięsa

Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Wołowinę kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. W dużym garnku rozgrzewamy olej lub smalec i dodajemy kawałki mięsa. Smażymy na dużym ogniu, aż mięso zbrązowieje z każdej strony. Dzięki temu wołowina będzie miała bardziej zdecydowany smak i wyrazistą teksturę.

Dodawanie warzyw

Kiedy mięso jest już odpowiednio zrumienione, wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową i odkładamy na bok. W tym samym garnku, na pozostałym tłuszczu, szklimy pokrojoną w pióra cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Należy uważać, aby czosnek się nie przypalił, gdyż stanie się gorzki.

Duszenie składników

Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pokrojone w kostkę papryki. Smażymy wszystko razem przez około 5-7 minut, aby warzywa się lekko zmiękły i nabrały smaku. Po tym czasie dodajemy przyprawy: słodką i ostrą paprykę w proszku, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Powrót mięsa i dodanie bulionu

Do garnka z warzywami wrzucamy wcześniej podsmażone mięso, mieszamy wszystko dokładnie, a następnie zalewamy bulionem. Dodajemy też puszkę krojonych pomidorów, a całość doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut.

Dodanie ziemniaków

Po tym czasie dodajemy do zupy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dusimy całość przez kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a wszystkie smaki dobrze się połączą. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Finiszowanie i serwowanie

Zupa gulaszowa nie jest zupą o konsystencji kremu, więc nie musimy jej miksować. Powinna być gęsta i bogata w kawałki mięsa oraz warzyw. Podajemy ją na gorąco, najlepiej z kawałkiem chrupiącego pieczywa, które doskonale uzupełni posiłek.

Porady i wariacje

Jeśli chcemy uzyskać jeszcze głębszy smak, możemy dodać do zupy mały kawałek suszonego grzybka lub odrobinę wędzonej papryki. Alternatywnie, można też eksperymentować z innymi rodzajami mięsa, jak wieprzowina czy nawet drób, chociaż wołowina pozostaje klasycznym wyborem.

Podsumowanie

Zupa gulaszowa Gessler to swoisty majstersztyk kuchni polskiej, który idealnie wpisuje się w tradycje domowego gotowania. Dzięki starannej selekcji składników oraz odpowiedniemu przygotowaniu, możemy cieszyć się aromatycznym, sycącym i rozgrzewającym daniem, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.