Przepisy na pyszne ogórki w musztardzie – sprawdzone i godne polecenia

Idealny dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek – ogórki w musztardzie. Proste do przygotowywania, a dzięki pasteryzacji mogą być przechowywane aż do następnego sezonu. Można je przyrządzić w całości, pokrojone na ćwiartki lub w plasterkach. W skórce bądź obrane. Przedstawiamy kilka przepisów na smaczne przetwory z ogórków na zimę.

Przepis na ogórki w musztardzie sarepskiej

Składniki: 2 kg świeżych ogórków.

Składniki na zalewę: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżki soli, 5 łyżek musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, liść laurowy suszony, ziele angielskie, gorczyca biała.

Przygotowanie: Ogórki dokładnie umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół.

Z wszystkich składników zalewy (wody, octu, cukru, soli, musztardy, czosnku) przygotować płyn, który należy zagotować, a następnie ostudzić.

Do umytych słoików wrzucić po 2 listki liścia laurowego, 2 ziela angielskiego i kilka ziarenek gorczycy. Ułożyć pokrojone ogórki, zalać ostudzoną zalewą i zamknąć. Pasteryzować w garnku z wodą przez ok. 5-7 minut.

Przepis na ogórki w musztardzie francuskiej

Składniki: 4 kg ogórków gruntowych, 2 cebule, wiązka kopru, kilka łyżeczek soli (po 1 łyżeczce do każdego słoika).

Składniki na zalewę: 2,5 litra wody, 500 ml octu, 1 słoiczek musztardy, 50 dag cukru.

Przygotowanie: Słoiki zdezynfekować poprzez scalding, wysuszyć. Następnie przygotować składniki, które znajdą się na dnie słoika: łyżeczka soli, baldach kopru i cebula pokrojona w pióra. Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w słoikach, dbając o to, aby było jak najmniej wolnej przestrzeni.

Przyrządzić zalewę. W garnku zagotować wodę, dodać ocet, całą musztardę oraz cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Jeszcze gorącą zalewę przelewać do słoików tak, aby je wypełnić. Słoiki mocno zakręcić.

Następnie pasteryzować. Do dużego garnka wlać wodę i włożyć do niego słoiki z ogórkami. Pasteryzować przez 5 minut od momentu zagotowania się wody. Wyjąć słoiki i postawić do góry dnem.

Porada: Na ogórki w musztardzie najlepiej nadają się małe ogórki – są najsmaczniejsze. Jeżeli warzywa nie są świeżo zebrane, można je umieścić w misce i zalać wodą na ok. 1 godzinę. Po tym czasie będą znów jędrne.

Przepis na ogórki w musztardzie i miodzie

Ogórki w musztardzie z dodatkiem miodu są wyśmienite, aromatyczne i co najważniejsze – łatwe do zrobienia.

Składniki: 4 kg ogórków gruntowych, 1 główka czosnku.

Składniki na zalewę: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru, 4 łyżki miodu, 4 łyżki musztardy kremowej, 3 łyżki soli, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy.

Przygotowanie: Ogórki pokroić na cztery części. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól, miód oraz musztardę zagotować. Do wyparzonych słoików wrzucić po jednym ząbku czosnku, łyżeczkę gorczycy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Ułożyć pokrojone na kawałki ogórki, po czym zalać gorącą zalewą. Słoiki pasteryzować w garnku z wodą przez ok. 15 minut od zagotowania. Postawić na ściereczce wieczkiem do dołu i czekać do wystygnięcia. Ogórki są gotowe do spożycia po kilku dniach.

Przepis na ogórki w musztardzie z czosnkiem

Składniki: 3 kg przerośniętych ogórków, kilka baldachów kopru z nasionami, 2-3 główki czosnku ( po 3 duże ząbki na 0,5 l słoik), 2 łyżki soli.

Składniki na zalewę: 5,5 szklanki wody, 1,5 szklanki octu, 2,5 szklanki cukru, 2 łyżki soli, 4 łyżki musztardy sarepskiej.

Przygotowanie: Ogórki obierz ze skóry, przekrój na pół i wybierz środek łyżeczką – dzięki temu pozbędziemy się nasion. Następnie pokrój na plasterki o grubości 0,5 cm – powstaną malutkie półksiężyce (możemy pokroić je inaczej, jeśli wolisz). Ogórki posyp solą, wymieszaj i odstaw na całą noc. Następnego dnia do wyparzonych słoików wrzucić po jednym baldachu kopru oraz 3 obrane i pokrojone ząbki czosnku, a resztę przestrzeni w słoiku luźno wypełnić ogórkami.

Wszytkie składniki na zalewę, z wyjątkiem musztardy, wlóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie odstaw do wystygnięcia. Do ostudzonej zalewy dodaj musztardę i mieszaj, aż wszystko będzie dobrze połączone (mogą pozostać malutkie grudki). Chłodną zalewą zalej ogórki i zamknij słoiki. Pasteryzuj 15 minut, wyjmij i postaw dnem do góry, do momentu wystygnięcia. Ogórki będą gotowe do spożycia po około 2 tygodniach, kiedy wszystkie smaki się przegryzą.