Praktyczne sposoby zastosowania cynamonu cejlońskiego

Przyprawy stosowane w kuchni podkreślają naturalny smak potraw, dodają im głębi i niezwykłego aromatu. To one sprawiają, że posiłki nie tylko nabierają charakteru, ale i zachęcają do zjedzenia. Wiele z nich ma korzystny wpływ także na nasze zdrowie. Wśród łatwo dostępnych, a do tego chętnie wybieranych i zdrowych przypraw znajduje się cynamon cejloński. Poznaj jego właściwości i sprawdź, jak możesz go wykorzystać w swojej kuchni.

Dlaczego warto mieć cynamon cejloński w swojej kuchni?

Cynamon cejloński charakteryzuje się delikatnym słodkim smakiem i niską zawartością kumaryny. Dzięki temu jest zdecydowanie zdrowszym wyborem spośród wszystkich dostępnych w sprzedaży cynamonów. Popularność tej przyprawy wynika jednak z jej cennych właściwości.

  • Cynamon cejloński jest bogaty w przeciwutleniacze, które nie tylko skutecznie walczą ze stresem oksydacyjnym, ale też minimalizują ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi.
  • Dzięki właściwościom przeciwzapalnym skutecznie wspomaga leczenie stanów zapalnych w organizmie.
  • Ma wpływ na prawidłową pracę układu pokarmowego. Tym samym łagodzi dyskomfort trawienny, taki jak wzdęcia.

Jak wykorzystać cynamon cejloński w kuchni?

Praktycznych sposobów wykorzystania cynamonu cejlońskiego w kuchni jest wiele. Przyprawa ta pasuje np. do herbaty. Powoduje, że ten zwyczajny gorący napój nabiera chatakterystycznego korzennego smaku. Ku zaskoczeniu cynamon może być traktowany jako dodatek do smoothie. Jak przygotować ten koktajl? Połącz napój migdałowy, banana, odrobinę miodu i cynamon cejloński. To doskonały sposób na pyszny początek dnia.

Cynamonem cejlońskim możesz przyprawić owsiankę lub płatki zbożowe. Doda smaku i aromatu takim wypiekom jak maślane bułeczki, muffinki czy szarlotka. Jednak to nie wszystko! Możesz dodawać go nawet do dań wytrawnych. Podkreśli głębię smaku pieczonych warzyw, a także gęsi nadziewanej jabłkami lub gruszkami.

To tylko wybrane propozycje użycia cynamonu w kuchni. Możliwości są ogromne. Warto zatem mieć go w swojej kuchni, bo może przydać się w najmniej spodziewanym momencie podczas przygotowywania zarówno słodkich, jak i wytrawnych posiłków.

Tagged