Dla wielu z nas kawa to więcej niż tylko gorący napój, który stawia nas na nogi rano lub jest towarzyszem spotkań w bliskim gronie. Dla poszukiwaczy wybitnego smaku i niezrównanej jakości istotny jest zarówno sposób, w jaki kawa jest przyrządzana, jak i źródło, z którego pochodzą ziarna. Jak w związku z tym wybrać palarnię kawy?
Ziarna najwyższej jakości
Jak rozpoznać palarnię, która sprzedaje kawę wysokiej jakości? Dla niewprawnego oka podmioty te mogą wydawać się identyczne. Ich produktów na próżno szukać na półkach sklepowych w supermarkecie, a każdy z nich zachwala niezwykły i głęboki smak swoich wyrobów.
Pierwszym krokiem, który musisz poczynić, jest weryfikacja, jakiego rodzaju kawę proponuje dana palarnia. Szukasz ziaren spełniających wyśrubowane normy smakowe i jakościowe? Sięgnij po kawy speciality. Tym mianem opisuje się kawy najwyższej jakości, charakteryzujące się unikalnymi profilami smakowymi i aromatami. Aby kawa mogła być uznana za speciality, musi spełniać kilka warunków. Według SCA (Specialty Coffee Association) jest “kawa, która charakteryzuje się doskonałą jakością i wyróżnia się na każdym etapie łańcucha wartości – od produkcji, przez przygotowanie, po doświadczenie”. Ponadto kawa speciality to taka, która w certyfikacji CQI Q uzyskała minimum 80 punktów (na 100).
Ponadto niezwykle ważny w tym kontekście jest proces produkcji, który po pierwsze, gwarantuje uzyskanie najlepszych ziaren poprzez ręczny zbiór i selekcję, a po drugie, jest etyczny, tzn. gwarantuje farmerom lepsze wynagrodzenie za ich pracę, gdyż ziarna są nierzadko zamawiane bezpośrednio. Surowiec ten jest sprowadzany zgodnie z kalendarzem upraw, dzięki czemu palarnia ma dostęp do najświeższych ziaren dostępnych na danym terenie. W ten sposób palarnia ma pewność, że oferuje swoim klientom towar odpowiadający nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Kawa speciality oferuje unikalne doświadczenie smakowe, z szerokim spektrum nut, od czekoladowych po owocowe i kwiatowe. Ten poziom jest nieosiągalny w masowej produkcji – palarnie kawy tworzą produkt zdecydowanie bliższy wyobrażeniu idealnej kawy.
Precyzyjne wypalanie kawy
W palarni kawy LaCava znajdują się dwa piece, które umożliwiają wykonanie precyzyjnych batchy (czyli partii kawy). Zapewnia to doskonałą bazę do wypalania wszystkich rodzajów kawy. Sprzęt to jednak nie wszystko. Zwróć także uwagę na osoby, które prowadzą palarnię. W wypadku masowej produkcji kawy nie masz takiej możliwości, natomiast kraftowe palarnie to przede wszystkim ludzie, którzy kochają kawę i chcą dostarczać jak najwyższą jakość. To oni dbają o każdy etap procesu, aby do twojej kawiarki, ekspresu czy french pressa trawiły starannie wyselekcjonowane i prawidłowo wypalone ziarna. Dbałość o każdy detal wiąże się z poszanowaniem surowca i traktowanie kawy, jak również środowiska naturalnego, z którego ziarna są pozyskiwane. Dlatego w LaCavie otwarcie mówimy o tym, za co odpowiedzialni są Karolina (Roasterka) i Alek (Head Coffee Roaster). Wspólnie tworzą duet, który organizuje dostawy jakościowego surowca, palenie kawy i weryfikację ziaren na każdym etapie produkcji, dzięki czemu palarnia kawy LaCava oferuje niezrównaną jakość.