Zdecydowanie jackfruit, zwany również owocem chlebowca, to jeden z najciekawszych, egzotycznych owoców, które ostatnio zdobył popularność na całym świecie. Swoje korzenie ma w krajach takich jak Indie i Malezja, ale zyskał również na popularności wśród mieszkańców Hawajów. Obecnie jest coraz chętniej wykorzystywany w różnych kuchniach na całym świecie, w szczególności wśród osób stosujących dietę wegetariańską lub wegańską.
Wybór Idealnego Jackfruita
Wybór idealnego jackfruita może być nieco skomplikowany, ze względu na jego rozmiary. Ten tropikalny przysmak może osiągnąć wagę od 5 do nawet 30 kg, co utrudnia jego transport. Możemy jednak ułatwić sobie wybór jeśli mamy do czynienia z ciętymi porcjami, które pozwalają przyjrzeć się wnętrzu owocu. Im bardziej nasycenie pomarańczowej barwy, tym dojrzejszy i smaczniejszy jest owoc. Puszkowane lub mrożone jackfruity to również dobra opcja do rozważenia, szczególnie jeśli zależy nam na łatwości przechowywania i wykorzystania owocu.
Wyróżniki Jackfruita
Choć jackfruit jest naprawdę smaczny, nie jest to owoc, który łatwo się przygotowuje. Posiada on grubą skórkę, którą trzeba ostrożnie przeciąć, co wymaga użycia dużego, ostrego noża. W środku znajdziemy kleistą substancję pokrywającą miąższ owocu, co stanowi kolejne wyzwanie. Aby ułatwić sobie dokładne uwolnienie miąższu od skórki, możemy posmarować ostrze noża olejem. Aby wykorzystać nasiona jackfruita, musimy je obrócić ze skorupki, co można zrobić w kilka różnych sposobów, na przykład przez ich rozgniecenie lub blanszowanie w wrzątku.
Smakowite Propozycje Dla Jackfruita
Jackfruit cechuje się słodkawym smakiem i niepowtarzalną strukturą miąższu, która pobudza naszą kreatywność w kuchni. Niektóre z krańców świata wprost uwielbiają ten owoc: w Bangladeszu i Sri Lance jest uznawany za owoc narodowy, podczas gdy w Brazylii jest popularnym street foodem. Hawaje obfitują w przepisy na curry z jackfruita, a w Indiach często jest wykorzystywany do przygotowywania słodkiego puddingu z mlekiem kokosowym i suszonymi owocami. W kuchniach zachodnich jest również coraz bardziej popularny jako zamiennik mięsa w dietach wegetariańskich i wegańskich. Dania z wykorzystaniem jackfruita, takie jak nuggetsy czy grillowany w sosie barbecue są niesamowicie popularne.
Różnorodność z Jackfruita
Aplikacje dla owocu chlebowca są naprawdę różnorodne: sałatki, smoothie, puddingi, dania imitujące dania mięsne, curry… to tylko niektóre z możliwości. Właściwie, ta niezwykle wszechstronna roślina zachęca do eksperymentów w kuchni. Dzięki swojej wszechstronności i niepowtarzalnym właściwościom, Jackfruit może być idealną bramą dla tych, którzy chcą przejść na dietę wegańską.