Kasza jaglana na słodko prezentuje się jako idealny pomysł na leniwe weekendowe śniadanie lub jako wyśmienity deser. Stosowanie tego wyjątkowego zboża w kuchni ma wiele zalet zdrowotnych, które mają korzystny wpływ nie tylko na nasz przewód pokarmowy, ale także wspomagają odporność oraz ogólne funkcjonowanie całego organizmu. Aby inspirować Was do próbowania nowych dań na bazie jaglanki, przygotowaliśmy serię pysznych przepisów!
Pozytywne skutki konsumpcji kaszy jaglanej dla zdrowia
Kasza jaglana charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi. Wspomaga procesy trawienne, ma zdolność przeciwdziałania tworzeniu się nadmiaru śluzu w organizmie, a także dzięki swoim ciepłym właściwościom pomaga w walce z zimnem. Zaleca się jej spożycie szczególnie w chłodniejszych porach roku, jesienią i zimą, kiedy nasze ciała są narażone na przeróżne infekcje. Kasza jaglana może przyspieszyć proces rekonwalescencji, pobudzić osłabiony organizm do działania oraz dostarczyć mu niezbędnej dawki wartościowych składników odżywczych.
Specjaliści ds. żywienia często polecają konsumpcję kaszy jaglanej przy występowaniu dolegliwości dotyczących jelit, trzustki, wątroby lub nerek. To zboże jest nie tylko lekkostrawne, ale również bogate w krzemionkę, która odpowiada za utrzymanie zdrowych stawów oraz nadaje zdrowy wygląd skórze, włosom i paznokciom. Są to kolejne powody, aby często umieszczać jaglankę na jadłospisie! Poniżej prezentujemy 3 różnorodne przepisy na słodkie potrawy z kaszy jaglanej.
Kasza jaglana podana na słodko z orzechami i owocami
Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 330 ml wody lub mleka, 2 łyżeczki cukru (może być zwykły, brązowy lub ksylitol dla bardziej zdrowotnej alternatywy), 4 morele, pół szklanki wydrylowanych czereśni, garść orzechów pistacjowych, 2 łyżki płatków migdałowych, 1 łyżka pokruszonego ziarna kakaowca, szczypta cynamonu, szczypta soli.
Przygotowanie: Zacznij od uprażenia kaszy jaglanej na suchej patelni, a następnie przepłucz ją zimną wodą. W garnku zagotuj wodę lub mleko, dodaj do tego kaszę i szczyptę soli. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie morele pokrój w półksiężyce, a czereśnie na połówki. Później upraż na suchej patelni płatki migdałowe, a pistacje posiekaj drobno. Ugotowaną kaszę jaglaną posłodź według uznania i podaj w miseczkach. Na wierzchu udekoruj owocami i orzechami. Na koniec posyp przezroczystą warstwą cynamonu i pokruszonymi ziarnami kakaowca.
Kasza jaglana z jabłkiem i płatkami migdałowymi
Składniki: 45 g kaszy jaglanej, małe jabłko, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka płatków migdałowych, 2 łyżki suszonej żurawiny, 1 szklanka wody, szczypta soli, szczypta cynamonu.
Przygotowanie: Proces przyrządzania dań z kaszy jaglanej rozpoczynamy od uprażenia kaszy, a potem przepłukania jej kilka razy zimną a na koniec gorącą wodą. Przełóż uprażone ziarna do garnka, zalej wodą, dodaj masło i przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę jabłko, suszoną żurawinę oraz płatki migdałowe. Dokładnie wymieszaj i podawaj w miseczkach.
Pudding jaglany z bananem
Składniki: 250 ml mleka, 40 g kaszy jaglanej, 1 dojrzały banan, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie: Uprażoną kaszę ugotuj w mleku na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, intensywnie mieszając. 5 minut przed zakończeniem gotowania dodaj kakao i cynamon. Następnie do ugotowanej kaszy dodaj rozgniecionego banana. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Pudding jaglany z bananem gotowy!