Lody smażone – atrakcyjne wizualnie, ale jeszcze bardziej zachwycające smakiem

Ciekawostką w świecie kulinarium są smażone lody. Pomimo nazwy, nie mają one nic wspólnego z typowym smażeniem. To jedynie nazewnictwo, które nawiązuje do nietypowego sposobu preparacji. Sprawdzenie smażonych lodów stanowi doskonałe rozrywkowe eksperymentowanie z lodami, choćby podczas rozmaitych imprez letnich. Gwarantujemy, że stanowić będą niepowtarzalną atrakcję, szczególnie wśród najmłodszych. Wystarczy udostępnić gościom ulubiony sos – czekoladowy lub karmelowy, bitą śmietanę i kolorową posypkę, by samodzielnie wykonać swoje smażone lody. Reszta pozostaje w rękach kreatywności.

Składniki na smażone lody – jakich potrzebujemy?

Możemy potraktować smażone lody jako atrakcję dla gości lub zdecydować się na samodzielne wykonanie tej niecodziennej potrawy. Bez względu na wybraną formę, będziemy musieli zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Czego zatem będziemy potrzebować? Przede wszystkim – pół litra ulubionych lodów, do tego 1.5 łyżki stołowej masła, tę samą ilość pokruszonych płatków kukurydzianych, pół łyżeczki mielonego cynamonu, dwie łyżeczki cukru. Nieodzownymi elementami są także bita śmietana i posypka. Możemy także dodać wiśnie kandyzowane, które doskonale podkreślą smak naszych lodów i sprawią, że będą wyglądały jeszcze bardziej atrakcyjnie.

Przygotowanie smażonych lodów – krok po kroku

Przygotowanie smażonych lodów to prosta czynność. Najpierw wykładamy tacę pergaminowym papierem. Następnie dzielimy lody na kulki i układamy je na przygotowanej tacy. Całość wstawiamy do zamrażarki na około godzinę, by dobrze się zastygły.

Następnie w średniej patelni topimy łyżkę i pół masła, dodajemy do niego pokruszone płatki kukurydziane i cynamon. Całość smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż płatki zboża nabiorą pięknego złocistego koloru. Zajmuje to przeważnie od pięciu do siedmiu minut.

Kiedy płatki są już gotowe, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy je z cukrem. Całość wysypujemy na płaski talerz i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

W ostatniej fazie wyjmujemy lodowe kulki z zamrażarki i obtaczamy je w już wystudzonymi płatkami. Każdą z kulek dekorujemy bitą śmietaną i dowolnymi dodatkami – posypką czy wiśniami. Zachęcamy do natychmiastowego zjedzenia lodów, gdyż są najlepsze, kiedy są jeszcze świeże.

Bez wątpienia, smażone lody to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie ich może okazać się tak dużą frajdą, że nie zdziwcie się, jeśli zaoferują Wam to zadanie na następnej rodzinnej imprezie! Wbrew powszechnym przekonaniom, nie można ich jeść codziennie z uwagi na wysoką kaloryczność. Pozwólmy sobie jednak na ten wyjątkowy smakołyk od czasu do czasu. W końcu – kto powiedział, że lody mogą być tylko deserem?