Miód nawłociowy cieszy się uznaniem na kulinarnym rynku dzięki swoim przymiotom kuracyjnym. Dysponuje on między innymi działaniem bakteriobójczym, przeciwskurczowym oraz moczopędnym. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak jest on produkowany i jaki ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie? Czy są jakieś przeciwwskazania do jego spożycia? Przeczytajcie artykuł, a dowiedzcie się więcej na ten temat.
Jak powstaje miód nawłociowy?
Miód nawłociowy jest wytwarzany z kwiatów nawłoci. Często nazywanej też złotą dziewicą lub mimozą. Kwitnie ona pod koniec lata oraz przez całą jesień, udekorowana jaskrawożółtymi kwiatami. Ulubienica pszczelarzy i zielarzy, często mylnie uznawana za chwast z uwagi na swą niezwykłą ekspansywność.
Miód nawłociowy — właściwości
Kwiaty nawłoci, służące do produkcji miodu nawłociowego, obfitują w garbniki, kwasy organiczne oraz flawonoidy takie jak kwercetyna i rutyna. Kwercetyna to substancja, która hamuje krwawienia i wzmacnia naczynia włosowatych. Rutyna zaś jest składnikiem, który wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwkrzepliwe, a jednocześnie obniża ciśnienie. Dopełnieniem są saponiny, które wykazują działanie przeciwbakteryjne.
Miód nawłociowy jest doskonałym źródłem witamin i substancji bakteriobójczych, dlatego nazywany jest naturalnym antybiotykiem.
Miód nawłociowy — zastosowania
Miód nawłociowy na układ moczowy
Znajdujące się w miodzie nawłociowym antocyjany i flawonoidy mają właściwości moczopędne, które wspomagają funkcjonowanie nerek oraz układu moczowego. Miód nawłociowy pomaga także w walce z przypadłościami takimi jak zapalenie pęcherza czy kamica nerkowa.
Miód nawłociowy na przeziębienie i grypę
Miód nawłociowy posiada największą aktywność antybiotyczną wśród innych miodów. Wykazuje właściwości napotne, dzięki czemu doskonale sprawdza się podczas przeziębienia i grypy. Pomaga również w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Jest z tego względu zalecany jako środek profilaktyczny, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Miód nawłociowy na skórę
Działanie bakteriobójcze miodu nawłociowego oraz jego zdolność do łagodzenia stanów zapalnych sprawia, że stosowany jest on jako środek do oczyszczania skóry i poprawy jej kondycji. Maski na twarz z miodu nawłociowego odżywiają cerę, pomagają w eliminacji wyprysków, łagodzą podrażnienia i zapobiegają powstawaniu zmarszczek.
Miód nawłociowy na układ krwionośny
Obecność kwercetyny i rutyny wpływa na zdrowie naczyń krwionośnych – miód nawłociowy wzmacnia je, obniża ciśnienie krwi i wpływa na poprawę krążenia.
Miód nawłociowy na stawy
Dzięki zawartości garbników oraz seskwiterpenu, miód nawłociowy skutecznie łagodzi stany zapalne. Miodem nawłociowym można również posmarować bolący staw, omotać go bandażem i pozostawić na kilka godzin. Stosowany regularnie przez kilka dni przynosi ulgę. Warto dodać, że miód nawłociowy przeciwdziała utracie gęstości kości oraz zwyrodnieniom kości i chrząstek.
Culinary and Cosmetic Uses
Miód nawłociowy jest często używany w kuchni, jako dodatek do różnych posiłków, i deserów. Może być również dodawany do herbaty lub kawy zamiast cukru, może też być spożywany samodzielnie. Jego smak jest dość słodki z delikatną nutą kwaskową. Jest też pewna gorycz, która wynika z nektaru nawłoci, będącego podstawą w procesie wytwarzania tego miodu.
Jest również stosowany w kosmetyce jako składnik maseczek, odżywek do włosów, peelingów do ciała i pomadek do ust. Może być także dodawany do leczniczych kąpieli – były one już znane w starożytności. Jemu zawdzięczają swoje właściwości uspokajające i relaksujące. Wystarczy dodać 300 g miodu do wody o temperaturze 38°C, a kąpiel powinna trwać około 20 minut. Ten zabieg rozluźnia mięśnie, odżywia i regeneruje skórę.
Miód nawłociowy – przeciwwskazania
Niemowlętom nie powinno się podawać miodu nawłociowego, gdyż jako produkt naturalny może niosą z sobą ryzyko zakażenia bakteriami i/lub ich metabolitami (np. toksyną botulinową). Jego spożycie jest także odradzane podczas ciąży, chociaż miód nawłociowy może pomóc na poranne nudności i mdłości.
Miodu nawłociowego powinni także unikać alergicy. Z uwagi na dużą ilość cukru, spożywanie go w nadmiarze i bez zachowania odpowiedniej higieny jamy ustnej, może przyczynić się do rozwoju próchnicy.
To samo dotyczy osobom chorującym na cukrzycę, osób otyłych oraz dbających o linię, gdyż miód nawłociowy jest kaloryczny (około 40 kcal w każdej łyżeczce).
Miód nawłociowy – jak stosować?
Aby spożycie miodu nawłociowego mogło przynieść korzyści, dawkowanie musi być regularne. Dzienna dawka powinna wynosić pomiędzy 20 a 40 g. Najwięcej cennych właściwości uzyskamy pijąc roztwór miodu nawłociowego z wodą, gdyż substancje organiczne zawarte w miodzie, rozpuszczone w wodzie, są lepiej przyswajalne.
Miód nawłociowy – cena
Miód nawłociowy jest dość kosztowny z uwagi na trudności w jego pozyskiwaniu. Cena za litrowy słoik może oscylować około 40 zł.
Miód nawłociowy – gdzie kupić?
Miód nawłociowy można nabyć w sklepach z ekologiczną żywnością bądź przez internet. Ważne jest, aby pochodził ze sprawdzonych źródeł, najlepszy będzie bez wątpienia zakupiony bezpośrednio od pszczelarza.