Jak zrobić placki z kaszy jaglanej z jabłkami?

Kasza jaglana, choć przez lata nieco zapomniana, obecnie przeżywa swoje drugie młodości. To za sprawą rosnącej popularności diet bezglutenowych oraz wegetariańskich, które zwracają uwagę na zdrowe i pełnowartościowe składniki odżywcze. Co więcej, kasza jaglana to prawdziwe bogactwo zdrowia – oto dlaczego warto wprowadzić kaszę jaglaną do swojego codziennego jadłospisu.

Kasza jaglana – skarbnica zdrowia i smaku

Jedząc kaszę jaglaną, dostarczasz swojemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Jest ona bogata w wapń, żelazo, witaminy z grupy B, błonnik i krzemionkę – a to tylko niektóre z długiej listy korzystnych właściwości, jakie w niej znajdziesz. Ponadto, dzięki swojemu orzechowemu smakowi, stanowi ona smaczny dodatek do wielu dań, zarówno na słodko, jak i na ostro.

Kulinarna inspiracja – placki z kaszy jaglanej z dodatkiem jabłek

Aby pokazać, jak łatwo i smacznie można włączyć kaszę jaglaną do codziennej diety, postanowiliśmy przygotować dla was prosty przepis na pyszne placki z kaszy jaglanej z dodatkiem jabłek. To doskonały pomysł na zdrowe, pełne zdrowych składników odżywczych śniadanie, które dostarczy wam potrzebnego na cały dzień paliwa. Spróbujcie sami i przekonajcie się, jak smakuje kasza jaglana na nowo!

Składniki:

Lista składników na placki jaglane: 100 g kaszy jaglanej (1 saszetka), 500 ml mleka, 1 łyżka cukru, 3 jajka, 1 jabłko, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, masło klarowane lub olej do smażenia (ryżowy, kokosowy). Jeśli będą wam towarzyszyć świeże owoce, na przykład maliny, borówki czy banany, będą one stanowiły świetny dodatek do tych placków. Równie dobrze sprawdzi się domowy dżem lub syrop klonowy. Oczywiście  same placki jaglane smakują równie dobrze.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsyp na suchą patelnię i praż przez 10 minut na średniej mocy palnika. W trakcie prażenia zamieszaj kaszę kilka razy. Jeśli zacznie się rumienić, zmniejsz moc palnika.

Uprażoną kasze przełóż na sitko i kilka razy przepłucz zimną wodą (do momentu aż woda przestanie być mętna). Następnie przelej kaszę wrzątkiem lub gorącą wodą z kranu. Na koniec jeszcze raz przepłucz zimną wodą.

Gdy kasza jaglana jest już dobrze przepłukana i oczyszczona, przelać do garnka i zaleć mlekiem. Dodaj cukier i całość zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika, by kasza tylko delikatnie mrugała. Gotuj 12-15 min, cały czas mieszając. Jeśli nie masz na to czasu, możesz garnek przykryć pokrywką i nie mieszać kaszy.

Po ugotowaniu kasza jaglana będzie jeszcze miała sporo mleka, ale po krótkim czasie je wchłonie. Przełóż ją do miski, gdy ostygnie dodaj jajka. Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłko i również dodaj je do kaszy. Możesz równierz dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.

Po włączeniu tych składników, pora na przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj je do mieszanki i dokładnie wymieszaj.

Kiedy ciasto na placki jaglane jest dobrze wymieszane, nagrzej patelnię, najlepiej taką z grubym dnem. Włóż odrobinę masła klarowanego lub oleju i poczekaj, aż się rozpuści. Za pomocą łyżki stołowej nakładaj porcje na placki. Na patelni o średnicy 24 cm powinny zmieścić się 4 sztuki.

Placki smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 3 minuty jedną stronę, druga potrzebuje trochę mniej czasu — ok. 2 min. Jeśli zauważysz, że placki szybko się rumienią, zmniejsz moc palnika. Z przygotowanego ciasta powinno wyjść ok. 20 placków, idealnie na dwa śniadania dla całej rodziny.