Jak zagospodarować szuflady w kuchni?

Czy w Twoich kuchennych szufladach panuje idealny porządek, czy może raczej wieczny chaos? Zmagasz się codziennie z poszukiwaniem potrzebnych akcesoriów czy może wiesz dokładnie, gdzie co się znajduje? Jeśli jak większość z nas zastanawiasz się jak zagospodarować szuflady w kuchni, to mamy dla Ciebie parę pomysłów na to jak zorganizować szuflady, aby wszystko, czego potrzebujesz, było zawsze pod ręką. Podpowiemy, czego potrzebujesz, aby utrzymać porządek w kuchni.

Planowanie – od tego zaczyna się porządek 

Zanim zaczniesz napełnianie szuflad kuchennych, warto poświęcić chwilę na analizę swoich indywidualnych potrzeb i dostępnej przestrzeni. Zastanów się, jakich akcesoriów kuchennych używasz co dzień, co potrzebujesz mieć pod ręką, czyli jak wygląda strefa gotowania, a co może być przechowywane rzadziej np. w szafkach wiszących. Weź pod uwagę szerokości każdej szuflady i jej głębokość, od tego zależy łatwe wyciąganie, przechowywanych przedmiotów. Dzięki temu uda Ci się racjonalnie wykorzystać przestrzeń i zachować porządek w kuchni.

Jeśli jesteś na etapie urządzania kuchni, masz idealną okazję, by zaplanować, jak ma wyglądać organizacja szuflad i organizacja szafek kuchennych od podstaw. Zaplanuj głębokie szuflady do przechowywania garnków i patelni, szuflady wewnętrzne na produkty sypkie czy wysuwane kosze do segregacji odpadów. To także najlepszy czas, aby zagospodarować szafki narożne, najlepiej z wysuwanymi półkami.

Odpowiednie akcesoria do organizacji szuflad

Kluczem do efektywnego zagospodarowania szuflad kuchennych są odpowiednie akcesoria. Na rynku dostępnych jest mnóstwo organizerów, pojemników i wkładek, które pomogą Ci podzielić szuflady i utrzymać w nich porządek

  • organizer na sztućce – to absolutny must-have w każdej kuchni, pozwalający odpowiednio zagospodarować sztućce, dzięki czemu zawsze znajdą się na swoim miejscu, a ich wyciągnięcie będzie zawsze proste,
  • wkładki na przyprawy – umożliwiają wygodne przechowywania przypraw w szufladach, dzięki nim szybko znajdziesz potrzebną w danej chwili,
  • pojemniki na żywność – idealne do przechowywania np. otwartych opakowań z produktami sypkimi, pomagają zachować porządek i świeżość produktów,
  • stojaki na talerze – ułatwiają bezpieczne przechowywania talerzy w głębokich szufladach, zapobiegając ich przesuwaniu się i uszkodzeniom,
  • uchwyty na pokrywki – świetne wyposażenie do przechowywania pokrywek od garnków i patelni,
  • bloki na noże – zapewniają bezpieczne przechowywania noże, chroniąc ostrza i zapobiegając przypadkowym skaleczeniom,
  • maty antypoślizgowe – wykładając nimi dno szuflad, zapobiegniesz przesuwaniu się przechowywanych przedmiotów podczas otwierania i zamykania szuflady.

Bezpieczeństwo i funkcjonalność

Podczas zagospodarowania szuflad, pamiętaj o bezpieczeństwie. Komplet ciężkich garnków, patelni czy sprzętu AGD powinien znajdować się w dolnych szufladach, aby prowadnice do szuflad nie były nadmiernie obciążone. Środki czystości najlepiej przechowywać w oddzielnej, zamykanej szufladzie, poza zasięgiem dzieci.

W głębokich szufladach warto zastosować organizację pionową. Możesz użyć specjalnych wkładek lub pojemników, które pozwolą na ustawienie przechowywanych przedmiotów jeden na drugim lub obok siebie w pionie. Dzięki temu zyskasz więcej przestrzeni i ułatwisz sobie wygodne wyjmowanie potrzebnych rzeczy.