Kluski lane są urozmaiceniem wielu potraw, nie tylko jako dodatek do zupy, ale również jako alternatywa dla makaronu czy niezależna przystawka. Prostota ich przygotowania sprawia, że doskonale sprawdzą się zarówno na szybki obiad, jak i na wykwintny kolacyjny dodatek lub nawet samodzielne danie. Kluski lane są doskonałym wyborem na śniadanie lub podwieczorek, szczególnie gdy przyrządza się je na mleku. Ich uniwersalność sięga również składników – do ich zrobienia wystarczy mąka, jajka i sól, co znaczy, że to danie, które można przyrządzić zawsze, nawet gdy lodówka wydaje się pusta.
Rozkosz dla podniebienia wynikająca z prostoty
Kluski lane to ekspresja prostoty w smaku. Często kojarzone z domowym ciepłem i dzieciństwem, mogą stanowić idealny sposób na kulinarne powroty do korzeni. Choć przepis na kluski lane jest banalnie prosty, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, smak, jaki oferują, jest niczym niepowtarzalny. Dlatego są idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto ceni sobie połączenie doskonałego smaku z prostotą przyrządzania.
Sposób przyrządzenia klusek lanego – kilka klasycznych receptur
Tutaj dzielimy się najprostszymi sposobami na przygotowanie klusek lanego. Zarówno na słodko jak i na słono, kluski lane zawsze wychodzą smakowite. Przedstawiamy przepisy na kluski lane na mleku, idealne na śniadanie lub podwieczorek, oraz na kluski lane na rosole, które doskonale zastąpią makaron w zupie.
Słodkie kluski lane na mleku
Składniki: 3 szklanki mleka, 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, szczypta soli (jeśli na słono), łyżeczka cukru waniliowego (jeśli na słodko).
Sposób przygotowania: Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka i wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno ono być gęstsze niż na naleśniki. Mleko zagotuj w garnku, następnie, zmniejszając moc palnika, dodaj cienką strużką ciasto. Nie mieszaj od razu, aby kluski zachowały swoją strukturę. Kiedy już urosną i staną się pierzaste, delikatnie zamieszaj. Po około minucie możesz zdjąć garnek z ognia.
Pyszne kluski lane na rosole
Składniki: 3 szklanki rosołu, 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, szczypta soli.
Sposób przygotowania: Składniki powinny być takie same, jak w przypadku klusek na mleku, z tą różnicą, że zamiast mleka używamy domowego, aromatycznego rosołu. Kluski lane na rosole są gotowe już po minucie od momentu dodania ciasta do rosołu.
Kluski lane jako zamiennik makaronu
Kluski lane można również wspaniale wykorzystać jako zamiennik makaronu, przygotowując je na osolonej wodzie. Wystarczy wylać ciasto na kluski na gotującą się wodę, a po minucie za pomocą łyżki cedzakowej przenieść je na talerze. Podane z dowolnym sosem, stanowią ciekawą wielkomiejską alternatywę dla tradycyjnego makaronu.