Grzybek tybetański, zwany również grzybkiem kefirowym, to Ĺşródło kultur bakteryjnych użytych do fermentacji mleka. W dobie rosnącej świadomości o zdrowiu i diecie, coraz więcej osób odkrywa zalety tego egzotycznego grzybka. Z jego pomocą, możemy samodzielnie przyrządzać zdrowy, naturalnie fermentowany napój mleczny – kefir.
Zalety kefiru na bazie grzybka tybetańskiego
Kefir przygotowany z grzybka tybetańskiego obfituje w liczne korzyści dla zdrowia. Są one efektem wyjątkowo cennego składu bakterii znajdujących się w grzybku. Oto najważniejsze z nich:
-
Wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego
Kefir na bazie grzybka tybetańskiego pomaga obniżać poziom szkodliwego cholesterolu. To jest kluczowe dla utrzymania zdrowego układu sercowo-naczyniowego i może pomóc w prewencji przed chorobami serca.
-
Poprawa odporności organizmu
Grzybek tybetański zawiera bakterie probiotyczne, które przyczyniają się do wzmacniania układu odpornościowego. Pomagają w namnażaniu limfocytów, produkcji cytokin i aktywacji makrofagów, co ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.
-
Probiotyczne wsparcie dla układu trawiennego
Dzięki bogactwu probiotyków, kefir poprawia pracę żołądka, wspiera optymalną mikroflorę jelitową, a także usprawnia procesy trawienia. Pomaga także w naturalnym oczyszczaniu układu trawiennego.
Oprócz tych fundamentalnych korzyści zdrowotnych, wyniki badań naukowych wskazują na dodatkowe, potencjalne zalety grzybka tybetańskiego.
Potencjalne korzyści wynikające z badań naukowych
Badania przeprowadzone przez naukowców z Brazylii sugerują, że ziarna grzybka tybetańskiego mogą mieć właściwości przeciwzapalne. Naukowcy z Chin, z kolei, badali oddziaływanie ziaren na komórki rakowe żołądka w fazie in vitro. Ustalili, że grzybek tybetański może hamować wzrost tych komórek. Do wyników tych badań należy jednak podchodzić z ostrożnością, gdyż nie zostały one jeszcze w pełni potwierdzone.
Ziarna grzybka są zespołem mikroorganizmów o bardzo specyficznym składzie, co sprawia, że wszystkie razem zachowują się jak jeden organizm. Osobno mają nieregularny kształt w formie małych różyczek, barwę białą lub lekko żółtą i wyróżniają się nietypowym zapachem.
Grzybek tybetański w tradycji i medycynie
W kulturze tybetańskiej grzybek jest ceniony od tysiącleci. Mnisi od dawna chwalą sobie jego właściwości lecznicze. Współczesna nauka coraz częściej potwierdza te dawne intuicje, przekształcając je w twarde naukowe dowody.
Możliwe skutki uboczne
Chociaż grzybek tybetański jest naturalnym produktem, niektóre osoby mogą być wrażliwe na jego składniki. Przyjęcie go może powodować u nich nieprzyjemne dolegliwości. W takim przypadku, zaleca się natychmiastowe zaprzestanie jedzenia kefiru przygotowanego na bazie tego grzybka i skonsultowanie się z lekarzem. Przyjmowanie grzybka jest wyjątkowo niezalecane dla osób, które są nosicielami wirusa HIV, ze względu na ich ograniczone możliwości immunologiczne.
Przeciwwskazaniami do spożywania kefiru przygotowanego na bazie grzybka tybetańskiego są również: ciąża, młody wiek, karmienie piersią, przyjmowanie antybiotyków oraz chorowanie na cukrzycę lub inne przewlekłe choroby. Grzybka tybetańskiego należy także unikać w przypadku nadużywania alkoholu.