Coraz szerzej uznanym remedium na różnego rodzaju dolegliwości zdrowotne jest czosnek. Jego właściwości lecznicze są szczególnie korzystne kiedy spożywamy go na surowo – najwięcej witamin zachowuje się właśnie w takiej formie. Alternatywą dla spożywania surowego czosnku jest konsumpcja nalewki z czosnku, której właściwości zdecydowanie nie ustępują surowemu czosnkowi.
Poznaj moc nalewki z czosnku
Podczas sezonu jesienno-zimowego nasz organizm jest podatniejszy na infekcje układu oddechowego, dlatego korzystne jest posiadanie w zanadrzu domowej apteczki, a w niej nalewki z czosnku. Jest to niezwykle cenny naturalny antybiotyk, który niweczy objawy przeziębienia czy grypy, a nawet poprawia nasze trawienie. Dodatkowo, jest pomocne na drodze do utraty zbędnych kilogramów poprzez zwiększanie spalania tłuszczu podczas wysiłku fizycznego. Znajdziemy w nim wiele związków o działaniu antyoksydacyjnym, które hamują procesy starzenia i chronią przed chorobami nowotworowymi.
Według badań i opinii wielu osób, spożywanie nalewki z czosnku:
- Wspiera odporność, dzięki czemu jesteśmy mniej narażeni na infekcje,
- Zwalcza infekcje, szczególnie we wczesnych etapach,
- Zapewnia działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze,
- Ma właściwości przeciwzakrzepowe, które pomagają zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu,
- Poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, minimalizując ryzyko miażdżycy,
- Reguluje ciśnienie krwi,
- Ulepsza trawienie i zmniejsza ryzyko wzdęć,
- Opóźnia procesy starzenia organizmu dzięki właściwościom antyrodnikowym.
Zdecydowana większość z nas nie jest zaprzyjaźniona z surowym czosnkiem, dlatego nalewka z czosnku jest idealnym rozwiązaniem. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na nalewkę z czosnku na spirytusie.
Mocna jak spirytus – nalewka z czosnku
Do przygotowania nalewki potrzebujemy: 350 g czosnku oraz 200 ml spirytusu.
Przygotowanie: Najpierw obieramy czosnek, następnie zetrzeć go na drobnej tarce. Po starciu wsypuje go do słoiczka i zalewamy spirytusem. Słoiczek zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne oraz chłodne miejsce na 10 dni. Po tym czasie nalewkę odcedzamy przez drobne sitko. Cały płyn przelewamy do nowego słoika i odstawiamy na kolejne 4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Proces kuracji trwa 7 dni. Dawkę podajemy dwa razy dziennie zgodnie z poniższym schematem:
- Pierwszego dnia – 4 krople.
- Drugiego dnia – 6 kropli.
- Trzeciego dnia – 10 kropli.
- Czwartego dnia – 15 kropli.
- Piątego dnia – 20 kropli.
- Szóstego dnia – 25 kropli.
- Siódmego dnia – 50 kropli.
Inne odmiany nalewki z czosnku
Nalewka z czosnku i miodem cytrynowym
Składniki: 2 główki czosnku (polski, nie chiński!), 2 cytryny (najlepiej ekologiczne), 4 łyżki miodu (przy słabej odporności najlepszy będzie lipowy), 2 szklanki przegotowanej wody.
Przygotowanie: Należy obierać czosnek i następnie go zmiażdżyć. Cytryny wkładamy na 15 minut do gorącej wody i po tym czasie wyciskamy sok. Sok z cytryny mieszamy z czosnkiem, następnie dodajemy miód oraz przegotowaną wodę. Gotową mieszankę odkładamy pod przykryciem w chłodne, ciemne miejsce na 2 dni. Gotową nalewkę przechowujemy w lodówce. Nalewkę spożywamy po 2 łyżki dziennie, dzieci powinny przyjmować jedną łyżeczkę dziennie.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego
Składniki: świeże liście czosnku niedźwiedziego, 250 ml wódki (możemy również użyć brandy lub calvados — ważne jest, aby zawartość alkoholu wynosiła 38% – 40%).
Przygotowanie: Liście czosnku siekamy i wrzucamy do większego, wyparzonego słoika lub butelki. Następnie ubijamy je delikatnie, aby puściły sok (najlepiej dodawać je do słoika partiami). Zalewamy liście wódką w taki sposób, aby były całkowicie przykryte. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 14 dni i co 2-3 dni delikatnie potrząsamy nim. Po upływie tego czasu nalewkę odcedzamy i przefiltrujemy przez filtr do kawy, aby była klarowna. Gotową nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce.
Przeciwwskazania do spożywania nalewki z czosnku
Osoby chore przewlekle, przyjmujące leki, a także kobiety w ciąży, karmiące oraz osoby z problemami z wątrobą czy wrzodami żołądka powinny zrezygnować ze spożywania nalewki z czosnku. W tych przypadkach konieczna jest konsultacja z lekarzem.
Rozwiązania na nieprzyjemny zapach po spożyciu nalewki z czosnku
Możesz wypocić zapach czosnku, poprzez trening lub gorącą kąpiel. Wersją alternatywną jest pozbycie się zapachu przez żucie pietruszki czy goździków. Smak czosnku możemy zniwelować za pomocą miodu, mleka, a nawet czerwonego wina.