Na co pomaga nalewka czosnkowa? Przepisy

Coraz szerzej uznanym remedium na różnego rodzaju dolegliwości zdrowotne jest czosnek. Jego właściwości lecznicze są szczególnie korzystne kiedy spożywamy go na surowo – najwięcej witamin zachowuje się właśnie w takiej formie. Alternatywą dla spożywania surowego czosnku jest konsumpcja nalewki z czosnku, której właściwości zdecydowanie nie ustępują surowemu czosnkowi.

Poznaj moc nalewki z czosnku

Podczas sezonu jesienno-zimowego nasz organizm jest podatniejszy na infekcje układu oddechowego, dlatego korzystne jest posiadanie w zanadrzu domowej apteczki, a w niej nalewki z czosnku. Jest to niezwykle cenny naturalny antybiotyk, który niweczy objawy przeziębienia czy grypy, a nawet poprawia nasze trawienie. Dodatkowo, jest pomocne na drodze do utraty zbędnych kilogramów poprzez zwiększanie spalania tłuszczu podczas wysiłku fizycznego. Znajdziemy w nim wiele związków o działaniu antyoksydacyjnym, które hamują procesy starzenia i chronią przed chorobami nowotworowymi.

Według badań i opinii wielu osób, spożywanie nalewki z czosnku:

  • Wspiera odporność, dzięki czemu jesteśmy mniej narażeni na infekcje,
  • Zwalcza infekcje, szczególnie we wczesnych etapach,
  • Zapewnia działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze,
  • Ma właściwości przeciwzakrzepowe, które pomagają zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu,
  • Poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, minimalizując ryzyko miażdżycy,
  • Reguluje ciśnienie krwi,
  • Ulepsza trawienie i zmniejsza ryzyko wzdęć,
  • Opóźnia procesy starzenia organizmu dzięki właściwościom antyrodnikowym.

Zdecydowana większość z nas nie jest zaprzyjaźniona z surowym czosnkiem, dlatego nalewka z czosnku jest idealnym rozwiązaniem. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na nalewkę z czosnku na spirytusie.

Mocna jak spirytus – nalewka z czosnku

Do przygotowania nalewki potrzebujemy: 350 g czosnku oraz 200 ml spirytusu.

Przygotowanie: Najpierw obieramy czosnek, następnie zetrzeć go na drobnej tarce. Po starciu wsypuje go do słoiczka i zalewamy spirytusem. Słoiczek zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne oraz chłodne miejsce na 10 dni. Po tym czasie nalewkę odcedzamy przez drobne sitko. Cały płyn przelewamy do nowego słoika i odstawiamy na kolejne 4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

Proces kuracji trwa 7 dni. Dawkę podajemy dwa razy dziennie zgodnie z poniższym schematem:

  • Pierwszego dnia – 4 krople.
  • Drugiego dnia – 6 kropli.
  • Trzeciego dnia – 10 kropli.
  • Czwartego dnia – 15 kropli.
  • Piątego dnia – 20 kropli.
  • Szóstego dnia – 25 kropli.
  • Siódmego dnia – 50 kropli.

Inne odmiany nalewki z czosnku

Nalewka z czosnku i miodem cytrynowym

Składniki: 2 główki czosnku (polski, nie chiński!), 2 cytryny (najlepiej ekologiczne), 4 łyżki miodu (przy słabej odporności najlepszy będzie lipowy), 2 szklanki przegotowanej wody.

Przygotowanie: Należy obierać czosnek i następnie go zmiażdżyć. Cytryny wkładamy na 15 minut do gorącej wody i po tym czasie wyciskamy sok. Sok z cytryny mieszamy z czosnkiem, następnie dodajemy miód oraz przegotowaną wodę. Gotową mieszankę odkładamy pod przykryciem w chłodne, ciemne miejsce na 2 dni. Gotową nalewkę przechowujemy w lodówce. Nalewkę spożywamy po 2 łyżki dziennie, dzieci powinny przyjmować jedną łyżeczkę dziennie.

Nalewka z czosnku niedźwiedziego

Składniki: świeże liście czosnku niedźwiedziego, 250 ml wódki (możemy również użyć brandy lub calvados — ważne jest, aby zawartość alkoholu wynosiła 38% – 40%).

Przygotowanie: Liście czosnku siekamy i wrzucamy do większego, wyparzonego słoika lub butelki. Następnie ubijamy je delikatnie, aby puściły sok (najlepiej dodawać je do słoika partiami). Zalewamy liście wódką w taki sposób, aby były całkowicie przykryte. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 14 dni i co 2-3 dni delikatnie potrząsamy nim. Po upływie tego czasu nalewkę odcedzamy i przefiltrujemy przez filtr do kawy, aby była klarowna. Gotową nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce.

Przeciwwskazania do spożywania nalewki z czosnku

Osoby chore przewlekle, przyjmujące leki, a także kobiety w ciąży, karmiące oraz osoby z problemami z wątrobą czy wrzodami żołądka powinny zrezygnować ze spożywania nalewki z czosnku. W tych przypadkach konieczna jest konsultacja z lekarzem.

Rozwiązania na nieprzyjemny zapach po spożyciu nalewki z czosnku

Możesz wypocić zapach czosnku, poprzez trening lub gorącą kąpiel. Wersją alternatywną jest pozbycie się zapachu przez żucie pietruszki czy goździków. Smak czosnku możemy zniwelować za pomocą miodu, mleka, a nawet czerwonego wina.