Odpowiednio zbilansowana dieta stanowi podstawę dla dobrego samopoczucia i wymarzonej sylwetki. Jednak nie wszystko co „zdrowe” może przynosić zamierzone efekty. Co jeść, by cieszyć się płaskim brzuchem?
Wzdęcia – czym są i jak dieta wpływa na ich powstawanie?
Wzdęcia to uczucie dyskomfortu w obrębie brzucha spowodowane najczęściej nadmierną ilością gazów w jelitach, co skutkuje zwiększeniem obwodu brzucha. Wraz z nimi może pojawić się ból i uczucie „przelewania”. Jedną z głównych przyczyn ich powstawania jest nieodpowiednia dieta, a dokładniej jej składniki, które spożywane nadmiernie mogą prowadzić do wzdęć. Dzieje się tak, gdyż wszystkie pokarmy, które nie zostaną strawione, zostają poddane procesowi fermentacji przez bakterie jelitowe. Wynikiem nadmiernej fermentacji, a więc wcześniejszego spożycia produktów zawierających błonnik i inne węglowodany, a także cukry i słodziki, są m.in. wzdęcia.
Jakie produkty mogą powodować wzdęcia?
Do produktów bogatych w błonnik i węglowodany zaliczamy przede wszystkim:
- Rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca
- Niektóre warzywa: kapusta, brokuły, kalafior, brukselka, czosnek
- Owoce: jabłka, śliwki, gruszki, owoce suszone
- Produkty zbożowe
- Nabiał
Słodycze i napoje gazowane spożywane w nadmiarze również mogą prowadzić do wzdęć.
Co jeść, by zredukować wzdęcia?
W przypadku wzdęć dobrze sprawdzą się produkty lekkostrawne takie jak:
- ryż
- ziemniaki
- chude mięso
- ryby
- banany
- jagody
- dynia
- marchew
- białe pieczywo
- naturalne jogurty
Dobrze pamiętać też o nawodnieniu i aktywności fizycznej w ciągu dnia. Natomiast należy podkreślić, że dieta na płaski brzuch dla każdego jest kwestią indywidualną, dlatego w przypadku nasilających się wzdęć lub ich występowania po każdym posiłku, warto zgłosić się do specjalisty, gdyż przy chorobach układu pokarmowego jak SIBO czy IBS zalecenia mogą się różnić.
Nadmierna tkanka tłuszczowa na brzuchu– jaką dietę wdrożyć?
Nie ma jednej skutecznej diety na pozbycie się tkanki tłuszczowej z brzucha. By to zrobić należy zadbać o całe ciało, by zredukować tkankę tłuszczową a zwiększyć mięśniową. Przy redukcji tkanki tłuszczowej niezwykle istotną kwestią jest bilans kaloryczny spożywanych posiłków. Prawdą jest, że produkty przetworzone, bogate w tłuszcze nasycone i cukry proste, spożywane w nadmiernych ilościach mogą przyczyniać się do wszelakich chorób, dlatego lepiej zastąpić je produktami bogatymi w składniki odżywcze m.in. białka i tłuszcze nienasycone takie jak; chude mięsa, ryby, jaja, awokado, orzechy i oliwę z oliwek. Jednak nawet w tych „zdrowych” produktach trzeba zachować umiar, gdyż najważniejszą rzeczą jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości energii, by zachować jego prawidłowe funkcjonowanie, a przy tym zdrową utratę masy ciała. By to zrobić można skorzystać ze specjalnych kalkulatorów, które obliczą dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, uwzględniając średnią aktywność fizyczną.

