Dieta na płaski brzuch – co jeść, aby zredukować wzdęcia i tkankę tłuszczową?

Odpowiednio zbilansowana dieta stanowi podstawę dla dobrego samopoczucia i wymarzonej sylwetki. Jednak nie wszystko co „zdrowe” może przynosić zamierzone efekty. Co jeść, by cieszyć się płaskim brzuchem?

Wzdęcia – czym są i jak dieta wpływa na ich powstawanie?

Wzdęcia to uczucie dyskomfortu w obrębie brzucha spowodowane najczęściej nadmierną ilością gazów w jelitach, co skutkuje zwiększeniem obwodu brzucha. Wraz z nimi może pojawić się ból i uczucie „przelewania”. Jedną z głównych przyczyn ich powstawania jest nieodpowiednia dieta, a dokładniej jej składniki, które spożywane nadmiernie mogą prowadzić do wzdęć. Dzieje się tak, gdyż wszystkie pokarmy, które nie zostaną strawione, zostają poddane procesowi fermentacji przez bakterie jelitowe. Wynikiem nadmiernej fermentacji, a więc wcześniejszego spożycia produktów zawierających błonnik i inne węglowodany, a także cukry i słodziki, są m.in. wzdęcia.

Jakie produkty mogą powodować wzdęcia? 

Do produktów bogatych w błonnik i węglowodany zaliczamy przede wszystkim:

  • Rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca
  • Niektóre warzywa: kapusta, brokuły, kalafior, brukselka, czosnek
  • Owoce: jabłka, śliwki, gruszki, owoce suszone
  • Produkty zbożowe 
  • Nabiał

Słodycze i napoje gazowane spożywane w nadmiarze również mogą prowadzić do wzdęć.

Co jeść, by zredukować wzdęcia?

W przypadku wzdęć dobrze sprawdzą się produkty lekkostrawne takie jak:

  • ryż 
  • ziemniaki 
  • chude mięso 
  • ryby 
  • banany
  • jagody 
  • dynia 
  • marchew 
  • białe pieczywo
  • naturalne jogurty

Dobrze pamiętać też o nawodnieniu i aktywności fizycznej w ciągu dnia. Natomiast należy podkreślić, że dieta na płaski brzuch dla każdego jest kwestią indywidualną, dlatego w przypadku nasilających się wzdęć lub ich występowania po każdym posiłku, warto zgłosić się do specjalisty, gdyż przy chorobach układu pokarmowego jak SIBO czy IBS zalecenia mogą się różnić. 

Przeczytaj też:  Naszyjnik turmalin: jak wykorzystać pełnię potencjału tego kamienia?

Nadmierna tkanka tłuszczowa na brzuchu– jaką dietę wdrożyć?

Nie ma jednej skutecznej diety na pozbycie się tkanki tłuszczowej z brzucha. By to zrobić należy zadbać o całe ciało, by zredukować tkankę tłuszczową a zwiększyć mięśniową. Przy redukcji tkanki tłuszczowej niezwykle istotną kwestią jest bilans kaloryczny spożywanych posiłków. Prawdą jest, że produkty przetworzone, bogate w tłuszcze nasycone i cukry proste, spożywane w nadmiernych ilościach mogą przyczyniać się do wszelakich chorób, dlatego lepiej zastąpić je produktami bogatymi w składniki odżywcze m.in. białka i tłuszcze nienasycone takie jak; chude mięsa, ryby, jaja, awokado, orzechy i oliwę z oliwek. Jednak nawet w tych „zdrowych” produktach trzeba zachować umiar, gdyż najważniejszą rzeczą jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości energii, by zachować jego prawidłowe funkcjonowanie, a przy tym zdrową utratę masy ciała. By to zrobić można skorzystać ze specjalnych kalkulatorów, które obliczą dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, uwzględniając średnią aktywność fizyczną.

Tagged