Czy wino bezalkoholowe jest naprawdę winem?

Pozbawione procentów piwo już od lat gości na półkach sklepów, w pubach i restauracjach i raczej nie wzbudza emocji.

„Zamienniki” alkoholu coraz bardziej popularne

Po prostu jest, przyzwyczailiśmy się do niego. Co innego wino bezalkoholowe a także mocniejsze trunki. Te budzą kontrowersje. Najczęściej wysuwanym zarzutem jest twierdzenie, że jest to sok owocowy. Dlaczego sok z winogron kosztuje kilkadziesiąt złotych, skoro można go nabyć za dziesięciokrotnie niższa sumę – pytają sceptycy. Zarówno czerwone jak i białe wino bezalkoholowe w żadnym wypadku nie jest sokiem. Przechodzi tak sam proces produkcyjny jak „normalne” wino. Winogrona trafiają pod prasę, a następnie do pojemników fermentacyjnych. Ostatnim etapem powstawania wina bezalkoholowego jest pozbawienie go alkoholu. Nie jest to proces łatwy ani tani, dlatego też wino bezalkoholowe może być droższe niż jego tradycyjny odpowiednik. Po usunięciu alkoholu wino zachowuje wszystkie swoje walory – bogaty bukiet i niepowtarzalny smak. Dlatego, jeśli ktoś porównuje je z sokiem z pewnością nigdy go nie spróbował.

Gdzie kupić dobre białe wino bezalkoholowe?

Beztrosko.pl to sklep internetowy, którego oferta zgodna jest z modnym i sukcesywnie zataczającym szersze kręgi trendem NoLo. Nazwa ta oznacza napoje o smaku zbliżonym do alkoholowych lecz pozbawione alkoholu, bądź redukujące jego zawartość do minimalnych wartości. W beztrosko.pl można zamówić czerwno i białe wino bezalkoholowe, gotowe drinki, dodatki do koktajli a nawet napoje do złudzenia przypominające gin, whisky, bourbona czy popularne aperitify. Białe wino bezalkoholowe reprezentują najbardziej rozpoznawalne i lubiane szczepy takie jak Chardonnay, Sauvignon Blanc, orzeźwiający Riesling czy aromatyczny Gewurztraminer. Nie brakuje również win musujących nie ustępujących w smaku dobremu Prosecco. Wszystkie wina bezalkoholowe w beztrosko.pl pochodzą z renomowanych winnic o bogatej tradycji.

Do czego serwować białe wino bezalkoholowe?

Zasady podawania i łączenia z daniami białego wina bezalkoholowego niczym nie różnią się od tych, dotyczących tradycyjnego wina z procentami. Powinno być dobrze schłodzone, ponieważ zbyt ciepłe białe wino może wydawać się kwaśne. Podajemy je do warzyw, serów, drobiu, ryb i owoców morza. Pasuje właściwie do wszystkich lekkich potraw jak również do niezbyt słodkich deserów. Jest również świetnym aperitifem na wiosenne i letnie przyjęcia. Z pewnością docenią je osoby, które z różnych przyczyn nie mogą lub po prostu nie chcą spożywać napojów alkoholowych.

Tagged