Czy napijesz się zielonej herbaty? – pytamy znajomego. Takie pytanie nigdy nie padnie w Japonii, ani innych krajach azjatyckich. Zielona herbata w odróżnieniu od najpopularniejszej u nas czarnej to herbata, której liście nie zostały poddane procesowi fermentacji. W Azji każda herbata jest zielona, stąd nie używa się tego pojęcia. Ma natomiast wiele odmian i gatunków, które noszą swoje nazwy. Wiedzę o herbacie w Japonii można porównać do wiedzy Francuzów o winie. Liczy się wszystko – region upraw, gatunek herbaty, pora i sposób zbioru, suszenie i przygotowanie liści, a także sam sposób zaparzania.Japończycy piją zielona herbatę dosłownie od rana do wieczora. Towarzyszy ona posiłkom, jest spożywana podczas spotkań towarzyskich i w pracy. U nas odwiedzającemu firmę proponuję się kawę lub szklankę wody. W Japonii czarkę z zieloną herbatą stawia się przed gościem bez pytania. Najlepsze rodzaje zielonej herbaty nie są spożywane na co dzień. Przykładem jednej z najszlachetniejszych herbat jest matcha używana podczas słynnej herbacianej ceremonii.
Czy da się odtowrzyć ceremonię parzenia herbaty w domu?
Na pewno różnić się będzie nieco od tej celebrowanej przez Japonkę w kimonie w otoczeniu japońskiego ogrodu. Ale sam smak i oryginalną metodę można jak najbardziej odtworzyć w domowym zaciszu. Może być to specjalna niespodzianka dla gości, szczególnie tych, którzy interesują się kulturą Japonii. Co będzie potrzebne? Przede wszystkim oryginalna matcha. Sklep internetowy moyamatcha.com oferuje najlepsze gatunki sprowadzanych bezpośrednio z Japonii herbat. Oryginalna matcha pochodzi z ekologicznych upraw w najlepszych regionach. Oprócz herbaty w moyamatcha.com można zamówić wszystko, co jest niezbędne do jej przygotowania i podania, łącznie z pięknymi, klasycznymi czarkami do picia.
Jak smakuje prawdziwa matcha?
Aby delektować się tą wykwintną herbatą trzeba przygotować ją zgodnie z zasadami. Do parzenia nigdy nie należy używać wrzątku tylko gorącej wody o temperaturze w granicach 70 stopni Celsjusza. Matchę, która występuje w postaci proszku roztrzepuje się specjalnym pędzelkiem z bambusa – w braku takiego można użyć na przykład spieniacza do kawy. Herbatę spożywa się w skupieniu, delektując delikatnym aromatem i niepowtarzalnym, pełnymi umami smakiem. Matcha jest lekko gorzka, niektórzy wyczuwają w niej nuty orzechowe. Japończycy serwują do takiej herbaty specjalne słodycze z czerwonej fasoli, nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby delektować się nią solo.